Oblačno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Prežili komunistickú totalitu. Zvládnu aj krízu
Zdielať na

Prežili komunistickú totalitu. Zvládnu aj krízu

Len nedávno sme vás informovali o tom, že na Slovensku žije viac než tretina obyvateľov zo dňa na deň a najbližšie obdobie nevyzerá o nič lepšie. Staršie generácie by však situáciu mohli zvládať lepšie než mladí, pretože zažili obdobia veľkej skromnosti už v minulosti.

Hypotéky neboli, ľudia šetrili

Dlhé rady stáli na mäso pred víkendom a na banány, či mandarínky zvyčajne len pred Vianocami, keď ich bolo dostať. Auto mali jedna, dve rodiny v jednom vchode do bytovky. Trabant, škodovku, či poľský fiat. Televízor v každej domácnosti nebol a ani telefón.

Elektronika bola veľmi drahá, lacná však bola elektrina, benzín a bývanie. Hypotéky neboli, ani spotrebné pôžičky, ľudia si na všetko museli našetriť. Generácie, ktoré toto zažili, by teda dnešnú krízu mohli znášať lepšie, než mladí. "Moje nároky sú primerané, viem, čo si môžem dovoliť, oni nevedia," myslí si jedna zo starších opýtaných.

Podobný názor majú aj mladí. Niektorých vecí by sa vzdávali len veľmi ťažko. "Šport, počítač," hovoria mladí. Staršia generácia by technické vymoženosti oželela, no pre mladých je to už dnes aj nevyhnutnosť. "Sú nevyhnutné pre istú komunikáciu, aby ste sa udržali na trhu práce," dodáva PhDr. Sylvia Porubänová z Inštitútu pre výskum práce a rodiny.

Žili vo falošnej nádeji

Uskromňovanie však nie je jednoduché ani pre staršiu generáciu. "Sa porovnáva s tými napríklad za hranicami...s dôchodcami, ktorí sú na tom lepšie," dodáva Porubänová. V časoch socializmu aj keď bolo zle, ľudia všade počúvali ako už čoskoro bude dobre, žili v nádeji i keď často falošnej.

Vízia budúcnosti v dnešných časoch je oveľa temnejšia ako v časoch minulých. A to vplýva depresívne na všetky generácie. "Človek túži po po harmónii, po súlade, perspektíve a po nádeji," tvrdí Porubänová. Inak hrozia nepokoje, samovraždy a kriminalita. Toto si zrejme súčasná vláda uvedomuje a vyzýva k optimizmu.

Spravodajská aplikácia Noviny TV JOJ pre iPhone TU. ZADARMO.

TV JOJ

Súvisiace články

Najčítanejšie správy