Polojasno
15°
Bratislava
Ingrida
8.5.2024
ČEKOVSKÝ: Namiesto žartov sa treba vážne zamyslieť nad bezpečnosťou IT systémov v NR SR
Zdielať na
Noviny.sk

ČEKOVSKÝ: Namiesto žartov sa treba vážne zamyslieť nad bezpečnosťou IT systémov v NR SR

BRATISLAVA – Namiesto žartov sa treba vážne zamyslieť nad bezpečnosťou IT systémov v parlamente. Napísal to poslanec Národnej rady (NR) SR za hnutie Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Kristián Čekovský na sociálnej sieti. „Nie je v poriadku, aby neodborná manipulácia s voľne dostupnými káblami kdekoľvek v parlamente, vyradila chod najvyššieho zákonodarného orgánu v krajine, obzvlášť v krízových situáciách," zdôraznil poslanec. Upozorňuje aj na to, že takáto chyba má byť zistená a opravená do niekoľkých minút, prípadne hodín a nie až za niekoľko dní.


„Zatiaľ čo sa internety zabávajú na jeho „hackerskom útoku" a na satirických stránkach pribúdajú memečka, ja sa pozastavujem nad tým, ako sa dá jedným káblom vyradiť parlament na niekoľko dní," tvrdí Čekovský. Poslanec si myslí, že takáto „nehoda" sa mohla stať ktorémukoľvek poslancovi i zamestnancovi NR SR. „Súkromné firmy si draho platia etických hackerov, aby im našli diery v systéme. Poslanec Róbert Halák to urobil síce nevedome a zadarmo, ale aspoň ho za to nehaňme," doplnil. Čekovský v závere ocenil ospravedlnenie a nevyhýbanie sa zodpovednosti zo strany Haláka.


V NR SR nešlo o hackerský útok, ale o zle prepojené káble. Tie zle prepojil poslanec Róbert Halák (OĽaNO). Počas minulotýždňového zasadnutia výboru pre kultúru a médiá sa poslancovi podarilo vyradiť informačný systém parlamentu zle napojeným káblom. „Nemám ani počítač, pretože u mňa všetko hasne. Po tejto skúsenosti sa už nikdy ničoho nedotknem," uviedol Halák. Dodal, že to nebolo úmyselné. Vo štvrtok 3. novembra budú technici hlasovací systém testovať a parlament bude pokračovať v rokovaní v utorok 8. novembra o 9:00.

Najčítanejšie