Jasno
17°
Bratislava
Lea
29.4.2024
PRIESKUM: Až tretina Slovákov nepôjde tento rok na letnú dovolenku
Zdielať na
Noviny.sk

PRIESKUM: Až tretina Slovákov nepôjde tento rok na letnú dovolenku

BRATISLAVA - Zatiaľ čo na Slovensku plánuje stráviť rodinnú dovolenku štvrtina Slovákov, 27 % pôjde dovolenkovať do zahraničia. Ako ďalej ukázal májový reprezentatívny prieskum pre spoločnosť Home Credit agentúrou Stem/Mark, najpočetnejšia je však skupina tých, ktorí na dovolenku nepôjdu nikam. Vyjadrilo sa tak 32 % respondentov. Stále je tu ešte približne pätina ľudí, ktorí vo svojich dovolenkových plánoch nemajú jasno, a teda nevedia, kam pôjdu.


Významným faktorom, ktorý zohráva kľúčovú rolu v tom, kam cestovať na dovolenku a či sa vôbec niekam vybrať, je aktuálna finančná situácia v rodinnej kase. Takmer polovica Slovákov chce spolu za všetkých členov domácnosti za dovolenku minúť do 800 eur. Približne štvrtina má v pláne minúť od 801 do 1 200 eur. Len štyri percentá plánujú zaplatiť za letnú dovolenku spolu vyše 3-tisíc eur. Zo zistení prieskumu ďalej vyplynulo, že polovica ľudí plánuje za letnú dovolenku minúť viac ako tomu bolo pred rokom.

Pri pohľade na to, z akých zdrojov chcú letnú dovolenku Slováci financovať, najčastejšie je to z vlastných úspor. Vyjadrilo sa tak 72 % opýtaných. Z bežnej výplaty tak chce urobiť 23 % Slovákov. Požičať si chcú na ňu len štyri percentá ľudí. Životnosť tovaru alebo služby, na ktorú si požičiavame, by mala byť podľa vyjadrení spoločnosti dlhšia ako lehota splácania.

Najčítanejšie