Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Prežil 200-metrový pád, teraz sa prišiel poďakovať svojim záchrancom
Zdielať na

Prežil 200-metrový pád, teraz sa prišiel poďakovať svojim záchrancom

POPRAD / Ján Bariak sa v októbri minulého roka druhýkrát narodil. Z Baranieho sedla vo Vysokých Tatrách padal 200 metrov. V kritickom stave ho leteckí záchranári previezli do nemocnice.

Ján po siedmich mesiacoch od nešťastia v Poprade navštívil svojich záchrancov a poďakoval sa za to, že môže ďalej žiť. S kamarátom sa v októbri minulého roka vybrali na osudnú túru. 

"Počul som zlé zvuky z ľavej strany, kde Jano už bol takmer hore. Počul som krik a videl som, že padal a stratil sa," spomína na nešťastné chvíle Róbert Erteľ, kamarát zachráneného. Jediný, kto sa mohol k Jánovi dostať, bola Horská záchranná služba. Lekár sa spustil z vrtuľníka priamo k zranenému.

Zranený si nepamätá takmer nič

Bol v kritickom stave, každá minúta bola rozhodujúca a vďaka posádke sa dostal rýchlo do nemocnice, kde sa stav ešte zhoršil. Zranený bol v kóme štyri dni a nepamätá si takmer nič. Túžil osobne spoznať tých, ktorí mu zachránili život. "Je to veľmi milé, keď sa môžeme stretnúť s človekom, ktorý mal úraz a vidíme, že sme mu zachránili život. Toto je to, čo nás pri práci napĺňa," tvrdí Ján Kořínek, lekár vrtuľníkovej záchrannej zdravotnej služby. 

Najčítanejšie