Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
PRIESKUM: Zamestnanie Ukrajincov by mohlo podľa troch štvrtín Slovákov pomôcť ekonomike
Zdielať na
Noviny.sk

PRIESKUM: Zamestnanie Ukrajincov by mohlo podľa troch štvrtín Slovákov pomôcť ekonomike

BRATISLAVA – Zamestnanie Ukrajincov by mohlo podľa troch štvrtín Slovákov pomôcť pracovnému trhu a celej ekonomike. Vyplýva to z aktuálneho prieskumu agentúry AKO pre Kresťanskodemokratické hnutie (KDH) k vnímaniu uplatnenia ľudí utekajúcich pred vojnou. Takmer 40 percent respondentov v ňom odpovedalo „určite áno“ a ďalších 35 percent „asi áno“ na otázku, či môžu ľudia utekajúci pred vojnou na Ukrajine, ktorí sa na Slovensku zamestnajú, pomôcť rozvoju slovenskej ekonomiky. Veľké očakávania od prichádzajúcich Ukrajincov na slovenský pracovný trh nemá 22 percent opýtaných a podľa 13 percent ich zamestnávanie skôr rozvoju slovenskej ekonomiky nepomôže. Z respondentov je deväť percent presvedčených, že určite nepomôžu rozvoju. Prieskum sa uskutočnil v dňoch 5. – 11. apríla na vzorke tisíc respondentov. Výsledky prieskumu poskytla hovorkyňa KDH Lenka Halamová.


Hovorkyňa priblížila, že od zamestnávania obyvateľov Ukrajiny s pozitívnym dosahom na slovenskú ekonomiku si najviac sľubujú obyvatelia bratislavského, prešovského aj trenčianskeho kraja. V porovnaní s priemerným výsledkom si pozitívnu odpoveď vybrali častejšie muži, najstarší a najmladší opýtaní a vysokoškolsky vzdelaní respondenti. Medzi strany, ktorých voliči si najviac sľubujú od prínosu nových ukrajinských zamestnancov, patrí Sloboda a solidarita a Progresívne Slovensko (zhodne po 93 percent podporovateľov) a KDH (90 percent). Naopak, zamestnávanie Ukrajincov s blahodarným dôsledkom na slovenskú ekonomiku hodnotia najodmeranejšie voliči strany Kotlebovci – Ľudová strana Naše Slovensko (50 percent podporovateľov), Smeru – SD (56 percent) a Republiky (60 percent). „Napriek týmto výsledkom aj sympatizanti týchto strán vidia v Ukrajincoch skôr príležitosť ako ohrozenie pre slovenskú ekonomiku,“ zhodnotila Halamová.


KDH začiatkom apríla vyzvalo vládu, aby zmenila pohľad na utečencov a odporučilo jej prijať päť konkrétnych riešení v utečeneckej kríze na pomoc Slovákom i Ukrajincom. Okrem iného aj zriadenie špeciálneho úradu splnomocnenca pre riešenie ukrajinskej krízy. „Sú to aj zamestnanci, živnostníci či študenti, ktorí môžu zaplniť desaťtisíce neobsadených pracovných miest, podnietiť tým rozvoj ekonomiky a vyvážiť domáci nepriaznivý demografický vývoj,“ argumentovalo hnutie.

Najčítanejšie