Zatiahnuté, dažďové prehánky
12°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
PREŠOV: Päť školských internátov prichýlilo prvých viac ako 300 utečencov z Ukrajiny
Zdielať na
Noviny.sk

PREŠOV: Päť školských internátov prichýlilo prvých viac ako 300 utečencov z Ukrajiny

PREŠOV– Prešovský samosprávny kraj zriadil v piatich školských internátoch núdzové centrá pre utečencov vojnou poznačenej Ukrajiny s celkovou kapacitou viac ako 460 lôžok. Nachádzajú sa pri stredných školách v Snine, Vranove nad Topľou, Svidníku, Bardejove a Poprade. Centrá sa začali zapĺňať v noci z nedele na pondelok. Aktuálne na základe usmernenia rezortu vnútra prichýlili viac ako tri stovky utečencov. Sú medzi nim ukrajinské matky s deťmi aj zahraniční študenti. Informovala o tom hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Kraj internáty vyčlenil na účely pomoci utečencom bez toho, aby bol na nich ovplyvnený výchovno-vzdelávací proces. Sú to zariadenia, ktoré v čase prvej vlny pandémie koronavírusu slúžili ako karanténne ubytovanie pre repatriantov. „Od štvrtka sme boli v pohotovosti a naše zariadenia už cez víkend pripravené prijať prvých utečencov. Tí napokon do našich centier núdzového ubytovania smerovali po naplnení kapacít azylových zariadení rezortu vnútra až v noci z nedele na pondelok. K dnešnému dňu máme ubytovaných spolu už 319 ľudí. Sú to ukrajinské matky s malými deťmi, medi nimi aj bábätká, či dôchodcovia. Prijali sme aj zahraničných študentov z tretích krajín, ktorí študujú na univerzitách v Kyjeve, Ľvove či Charkove a ktorí u nás našli dočasné útočisko,“ konkretizoval predseda PSK Milan Majerský. Dodal, že pripravení sú pomôcť všetkým, ktorí to potrebujú.


Ako ďalej informoval prešovský župan, o umiestnení utečencov rozhodujú krízové orgány štátu, ktoré zabezpečujú na hraniciach aj triáž a následné prerozdelenie do konkrétnych miest núdzového ubytovania. „Situácia je veľmi vážna a Prešovský samosprávny kraj ju aktívne pomáha riešiť tak, ako to robil pri mimoriadnych udalostiach posledných rokov. Primárne poskytujeme prechodné ubytovanie, avšak pomáhame aj materiálne, technicky, aby sme zmiernili utekajúcim ľudom ťažkú situáciu, v ktorej sa nachádzajú. To, že sú medzi nimi aj vysokoškolskí študenti z tretích krajín, hlavne z afrických, je fakt, aj im musíme pomôcť a nerobiť rozdiel. Zachraňujeme životy ľudí, a to je kľúčové,“ dodal Majerský.

K dnešnému dňu je 120 utečencov z Ukrajiny umiestnených v školskom internáte pri SOŠ polytechnickej a služieb arm. gen. L. Svobodu vo Svidníku. Z nich drvivú väčšinu tvoria vysokoškolskí študenti. Kapacitne plné sú školské internáty pri SOŠ technickej v Poprade a SOŠ v Snine, kde je ubytovaných zhodne po 24 utečencov. Kým v Poprade sú to ukrajinské matky s deťmi, v Snine výlučne zahraniční univerzitní študenti. V internáte pri SOŠ ekonomiky, hotelierstva a služieb v Bardejove je núdzovo ubytovaných 93 utečencov, medzi inými aj malé deti. V SOŠ drevárskej vo Vranove nad Topľou evidujeme spolu 58 utečencov, väčšinu tvoria tiež cudzinci študujúci na univerzite v Charkove. Dočasné útočisko tu našlo tiež viac ako 20 ukrajinských žien.

PSK má pre utečencov z Ukrajiny celkovo k dispozícii takmer 2 200 lôžok na svojich internátoch a jednej škole v prírode.

Najčítanejšie