Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Krajina začala spoločné námorné cvičenia s Ruskom a Čínou
Zdielať na
Noviny.sk

Krajina začala spoločné námorné cvičenia s Ruskom a Čínou

TEHERÁN - Irán, Rusko a Čína začali v piatok spoločné námorné cvičenia v Indickom oceáne zamerané na posilnenie námornej bezpečnosti. Iránska štátna televízia uviedla, že k jedenástim iránskym plavidlám sa pripojili tri ruské lode vrátane torpédoborca a dve čínske plavidlá. Na cvičeniach sa s menšími loďami a vrtuľníkmi zúčastňujú aj iránske Revolučné gardy.

Podľa správy sa manévre uskutočnia na ploche približne 17-tisíc kilometrov štvorcových v severnej časti Indického oceána a budú zahŕňať nočný boj, záchranné operácie a hasičské cvičenia. Ide o tretie spoločné námorné cvičenia týchto krajín od roku 2019. Časovo sa prekrývajú s návštevou iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v Rusku.


„Zlepšenie bilaterálnych vzťahov medzi Teheránom a Moskvou posilní bezpečnosť regiónu a medzinárodnej arény,“ uviedol Raísí, ktorého po piatkovom návrate z Ruska citovala oficiálna tlačová agentúra IRNA.

Vzhľadom na napätie v regióne vo vzťahu k Spojeným štátom sa Teherán usiluje o upevnenie vojenskej spolupráce s Pekingom a Moskvou. V posledných rokoch tiež zástupcovia ruského a čínskeho námorníctva zvýšili počet návštev Iránu.

Rusko vo štvrtok oznámilo, že okrem cvičenia s Iránom v Indickom oceáne sa uskutočnia rozsiahle námorné manévre aj v Čiernom mori, Stredozemnom mori, severovýchodnom Atlantiku a Tichom oceáne. Cvičenia potrvajú až do februára a zúčastní sa na nich viac ako 140 vojnových lodí a viac než 60 lietadiel.

Najčítanejšie