Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
ENERGETIKA: Tretí mochovský blok začne s komerčnou výrobou koncom prvého kvartálu budúceho roka, predpokladá Galek
Zdielať na
Noviny.sk

ENERGETIKA: Tretí mochovský blok začne s komerčnou výrobou koncom prvého kvartálu budúceho roka, predpokladá Galek

BRATISLAVA - Tretí blok Atómovej elektrárne Mochovce by mal začať s komerčnou výrobou elektriny koncom prvého kvartálu budúceho roka. Jadrový blok je podľa štátneho tajomníka ministerstva hospodárstva Karola Galeka hotový. Jeho uvedenie do prevádzky je podmienené už len vydaním druhostupňového rozhodnutia Úradom jadrového dozoru SR.

„Nakoľko ide o nezávislý orgán, ministerstvo do ich práce, ani termínov nezasahuje. Dovolím si však vyzdvihnúť ich dôslednosť, ktorá v konečnom dôsledku bude tým hlavným faktorom na rozptýlenie akýchkoľvek pochybností o bezpečnosti elektrárne, ako aj oceniť vysokú profesionalitu pod vedením predsedníčky úradu Marty Žiakovej. Čo sa týka komerčnej výroby, verím, že koniec prvého kvartálu 2022 bude už naozaj definitívnym termínom,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA Galek.


Štvrtý blok jadrovej elektrárne v Mochovciach by sa mal uviesť do prevádzky o dva roky neskôr. Rozpočet na dostavbu dvoch jadrových mochovských blokov je v súčasnosti na úrovni 6,2 miliardy eur. Ten by sa už podľa Galeka nemal zvyšovať. „Zástupcovia štátu v Slovenských elektrárňach si robia naozaj dobrú robotu a obzvlášť manažér pre dohľad nad projektom EMO 34 Peter Žiak si nielen dvakrát overí každú informáciu, ale aj dvakrát otočí každé euro. Práve jeho zásluhou majú Slovenské elektrárne miliónové úspory, čo mi dáva nádej, že ďalšie zvyšovanie rozpočtu kvôli štvrtému bloku nebude potrebné,“ dodal Galek.

Slovenské elektrárne začali s dostavbou Mochoviec oficiálnym otvorením 3. novembra 2008. Nový jadrový blok v Mochovciach bude mať inštalovaný výkon 471 megawattov, čo pokryje približne 13 percent z celkovej spotreby elektriny.

Celý rozhovor môžete nájsť

https://www.webnoviny.sk/venergetike/galek-vratky-za-plyn-boli-obycajnym-podvodom-regulacia-udrzi-ceny-energii-na-polovici-oproti-okolitym-statom/

Najčítanejšie