Skoro jasno
17°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
SND: Na post generálneho riaditeľa SND odporúča komisia šéfa festivalu Viva Musica! Mateja Drličku
Zdielať na
Noviny.sk

SND: Na post generálneho riaditeľa SND odporúča komisia šéfa festivalu Viva Musica! Mateja Drličku

BRATISLAVA - Výberová komisia odporúča za generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla (SND) riaditeľa festivalu Viva Musica! Mateja Drličku. Ako informovala hovorkyňa Ministerstva kultúry SR Zuzana Viciaňová, šéfka rezortu Natália Milanová (OĽaNO) o postupe vymenovania nového štatutára SND rozhodne v najbližších dňoch.

Drlička je nielen manažér v oblasti kreatívneho priemyslu, ale aj dramaturg, producent a organizátor veľkých kultúrnych a spoločenských podujatí. Je zakladateľom a konateľom spoločnosti Viva Events, ktorý funguje od roku 2017 a od roku 2010 zakladateľom spoločnosti Viva Musica! agency. V roku 2005 začal s riadením letného festivalu klasickej hudby Viva Musica! V rámci svojej kariéry pôsobil v rokoch aj ako člen orchestra pery a baletu v SND, hral v Orchestre de Cannes a riadil aj prevádzku Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu.


Na Konzervatóriu v Bratislave vyštudoval Drlička hru na klarinete, následne ukončil v roku 1996 bakalárske štúdium na Dunquesne University Pittsburgh v Spojených štátoch amerických. Doktorandské štúdium ukončil dizertačnou prácou na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a postgraduálne štúdium na Conservatoire National de Region Nice vo Francúzsku.

Výberové konanie na post generálneho riaditeľa SND vyhlásilo 7. októbra s tým, že záujemcovia sa mohli prihlásiť do 7. novembra. Do výberového konania prišli kompletné prihlášky od siedmich uchádzačov, z ktorých do záverečného tretieho kola 14. a 15. decembra boli pozvaní piati. Medzi nimi okrem Drličku aj Martin Bendik, Peter Kováč, Mário Radačovský a Roman Takáč. Ako poznamenala Viciaňová, výberové konanie sa riadilo pravidlami novej ministerskej smernice o výberových konaniach, ktoré chcú garantovať férový, otvorený a transparentný postup. Zápisnicu z výberového konania aj s odôvodnením komisie a ďalšími informáciami zverejnilo ministerstvo na svojej stránke.

Najčítanejšie