Zatiahnuté
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Niekde sa k lekárom nevedeli dostať, inde zas nevedeli akú prácu tým svojim dať
Zdielať na

Niekde sa k lekárom nevedeli dostať, inde zas nevedeli akú prácu tým svojim dať

SLOVENSKO / Prvý deň celoplošného testovania Slovensko absolvovalo. Na niektorých odberných miestach riešili hneď ráno nedostatok zdravotníkov a naopak niekde si zariadili organizáciu, kde mali zdravotníkov aj do zálohy. V Nitre bol zdravotníkov nedostatok, lekára, ktorý chcel pomôcť o 14.00 hodine, odmietli.

V Myjave sa počiatočné obavy o nedostatok zdravotníkov ukázali ako zbytočné. Naopak riešili opačné problémy. "Dostali sme sa, chvalabohu, do situácie, že včera sme mali viacej zdravotníkov ako sme potrebovali," opísal organizáciu odberových miest v Myjave primátor Pavel Halabrín. V meste s desiatimi odbernými miestami zabezpečili stopercentnú obsadenosť iba vlastnou iniciatívou. Stihli to za tri dni.

"My sme cez stránku mesta oslovili všetkých zdravotníkov. Vo štvrtok som navštívil nemocnicu, pomohli nám, potrebovali sme ich 36, máme ich v službe 43," vysvetlil postup primátor Myjavy.  V Myjave dokonca pomohli so zdravotníkmi aj okolitým obciam v núdzi a už teraz myslia dopredu. "Máme ešte nejaké rezervy a máme už ľudí v prípade potreby pripravených aj na budúci víkend, keby sa toto opakovalo," uzatvára možnú víziu do budúcna Peter Halabrín. 

​Obce, v ktorých chýbali zdravotníci

Kým na väčšine Slovenska sa od rána tvorili rozsiahle rady pred odberovými miestami. V Nálepkove krátko po siedmej nezačali testovať. Odberné miesto bolo prázdne z prozaického dôvodu, nedorazil žiaden zdravotník. Obyvateľom Nálepkova povedali, že majú čakať viac ako 3 hodiny. Obyvatelia to vnímali ako zbytočné ranné vstávanie. Sklz vyše troch hodín im harmonogram poriadne zničil. Ako to stihnú zatiaľ v Nálepkove nevedia. 
"To je matematicky vypočítane 3600 obyvateľov, 28 hodín má trvať odber. Vychádza to 108 obyvateľov na hodinu," povedal o svojich obavách starosta Nálepkova Ondrej Klekner. Odbery nakoniec začali až o jedenástej dopoludnia. Na zajtra už má obec pripravených zdravotníkov pre oba odberové miesta.

V obci Hrachovište v okrese Nové Mesto nad Váhom nemohli s testovaním začať na čas, pretože im chýbal kvalifikovaný personál. Oneskorenie mali minimálne dvojhodinové. "Vyhlásili sme do miestneho rozhlasu, že je to až do odvolania pozastavené," vysvetlil ako informovali občanov starosta obce Hrachovište Ivan Kolník. Napokon pomohli dobré kontakty prideleného vojaka. Do dediny promptne dorazili dve zdravotníčky z Trenčína, pričom jedna z nich ani nepočkala, kým jej uschnú vlasy po rannej sprche.

V Čabalovciach sa od rána pred obecným úradom schádzali ľudia. Na poslednú chvíľu ale zistili, že ich nemá kto otestovať. Starostka všetko pripravila podľa pokynov. Mali laborantku – očnú optičku, aj študentku medicíny, no to nestačilo. "S nimi by sme to vedeli zvládnuť, chýba nám akurát lekár alebo veterinár," komentovala zdržanie starostka obce Čabalovce Helena Zjanová. Po piatich hodinách neistoty ale napokon prišli hneď dvaja lekári. Testovanie začalo napoludnie.

Niekde sa k lekárom nevedeli dostať, inde zas nevedeli akú prácu tým svojim dať

Obvodná lekárka vo Vrábloch sa rozhodla pomôcť aj napriek tomu, že už je v rizikovom veku. "Rozhodla som sa pomôcť mojim pacientom," povedala
66 - ročná lekárka Helena Kováčová. Obvodná lekárka z Vrábeľ so 40 ročnou praxou povedala, že testuje aj preto, že mnohí jej pacienti boli nedôverčiví. 
"Ja očakávam, že pomôžeme zamedziť nadmernému nárastu infikovaných," prezradila svoj názor lekárka Helena Kováčová.
Zatiaľ čo 66 ročná lekárka vyšetruje, mnohí jej podstatne mladší kolegovia nie. Doma je aj šéf lekárskych odborov a bývalý člen krízového štábu, Peter Visolajský sa pritom prihlásil. "Doteraz sa mi nikto neozval," hovorí predseda lekárskeho odborového združenia Peter Visolajský. Pediater pôsobí v Nitre, kde bol včera veľký problém práve s lekármi. Na výzvu včera popoludní preto aj reagovali. "Od 14tej , tak im bolo povedané, že už nikoho nepotrebovali," vysvetľuje Peter Visolajský. "Určite sa mohli stať chybičky, rôzni ľudia na rôznych miestach dávali dokopy zdravotníkov, nielen lekárov," pripustil možné pochybenie priemér Igor Matovič. 


Levoča mala o 24 lekárov viac. Tých, ktorí sa zaregistrovali cez portál údajne nikto neoslovil.
"Tí lekári aj zdravotníci sa hlásili aj na informačný systém Ministerstva zdravotníctva, odtiaľ sa im nikto neozval do dnešného dňa, a tí lekári a zdravotníci ostali v podstate na holičkách. Naopak my sme boli ako samosprávy vyzvaní, aby sme si sami hľadali zdravotníkov," hovorí Miroslav Vilkovský, primátor Levoče. Hoci to miestami vyzeralo tak, že domácich lekárov už nepotrebujeme zavolali sme pomoc zo zahraničia. Kolóna autobusov s medikmi z Maďarska prišla na základe dohody ministerstva vnútra Slovenska a Maďarska nadránom. Vypomáhať prišlo takmer 200 medikov. Trištvrtina z nich zostala v Komárňanskom okrese, len v Komárne je ich takmer 50. Na Slovensko prišli lekári zo zahraničia aj bez ministerských intervencií. Len preto - že chceli pomôcť domovskej krajine. "Predsa nás odchovalo Slovensko, a robili sme na Slovensku obidvaja, máme tu rodiny. Nemali sme problém v žiadnom prípade, hneď sme sa dohodli, že prídeme," uzatvára zdravotníčka Lenka Melicherová

Najčítanejšie