Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Celoplošné testovanie: Na čakanie v dlhých radoch si táto obec našla efektívne riešenie
Zdielať na

Celoplošné testovanie: Na čakanie v dlhých radoch si táto obec našla efektívne riešenie

S pilotným testovaním v najkritickejších okresoch sa objavili aj prvé zlepšováky. V Raslaviciach na východnom Slovensku, kde sa už od piatka tvorili takmer nepretržite dlhé rady ľudí čakajúcich na testovanie, prišli s dobrým nápadom.

Pred odberné miesto nainštalovali obecnú kameru s online prenosom, ktorý si môže ktokoľvek pozrieť. Predtým než sa vyberie na testy, z pohodlia domova presne vie, aká je na mieste situácia, či bude musieť čakať, alebo pôjde neskôr.

Ráno, popoludní, či večer stáli pred odberným miestom desiatky ľudí počas prvého dňa testovania. Mnohí čakali v chladnom počasí aj viac ako hodinu. Po nainštalovaní kamery sú zástupy s ľuďmi pred odberným miestom podstatne kratšie.

Dlhé rady boli pre viacerých dôvod sa nakoniec neotestovať. "Viackrát sa nám ľudia vracali z radov domov lebo boli dlhé rady," opisuje počiatky rozmýšľania nad vznikom vychytávky Marek Rakoš, starosta Raslavíc. 

Jeden z obyvateľov tento nápad víta a myslí si, že to pomôže: "Pomôže to ľuďom, vedia či veľa ľudí stojí v rade, či nie."

"Je to výborná vec lebo nemusím stáť dve, tri hodiny v rade, ale si pozriem doma a vtedy idem keď bude málo ľudí," hovorí obyvateľka Raslavíc.

S nápadom online prenosu z kamery prišiel jeden z poslancov. Mladík z Raslavíc, zdatný v technológiách, to celé zrealizoval.

"Realizácia bola jednoduchá, trvalo to asi hodinku, s tým, že je potrebná kamera s dekóderom a notebook, cez ktorý sa to dá vysielať na internet," vysvetľuje vznik a fungovanie nápadu kameraman Martin Markuš. 

V rámci potrebnej výbavy pre zabezpečenie kamerového systému mala obec všetko k dispozícii. "Čo sa týka kamery aj notebooku, tak to sme mali v obci, takže nebol problém to zabezpečiť," vysvetlil Marek Rakoš, starosta Raslavíc.  

V menších obciach, kde podobné vymoženosti nemajú, môže na tento účel poslúžiť aj starý dobrý obecný rozhlas.

V iných obciach využívajú aj iné informačné spôsoby ako len obecný rozhlas. "Takisto máme vlastnú internetovú stránku a dosť využívame aj fb profil, kde aj teraz informujeme o zdržaní, aby tu zbytočne nestáli," Matúš Stavar, starosta obce Tročany. 

V Bardejove bola v nedeľu pokojná atmosféra. Riaditeľ bardejovskej základnej školy navaril počas troch dní litre čaju a kávy, študentka strednej zdravotníckej školy zase pomáhala v administratíve. A pôjde opäť, ak to bude potrebné. 
O tom, čo robili obyvatelia Bardejova si pozrite v reportáži Márie Pavlíkovej:

Najčítanejšie