Zatiahnuté, dážď
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Podľa OSN počas pandémie rastie počítačová kriminalita a terorizmus
Zdielať na
Noviny.sk

Podľa OSN počas pandémie rastie počítačová kriminalita a terorizmus

NEW YORK - V prvom štvrťroku 2020 podľa správy Organizácie Spojených národov (OSN) zaznamenali nárast phishingových webových stránok o 350 %. Uvedené weby sa dopúšťajú podvodného konania tým, že rozposielajú e-maily pod menom renomovaných spoločností s cieľom získať od adresátov osobné údaje, ako sú heslá alebo čísla platobných kariet. Mnohé sa v tomto období zameriavajú na nemocnice a systémy zdravotnej starostlivosti a kompetentným tak komplikujú prácu spojenú s riešením pandémie koronavírusu.

Šéf protiteroristického úradu OSN Vladimir Voronkov Bezpečnostnej rade povedal, že phishing je "súčasťou nárastu počítačovej kriminality v ostatných mesiacoch". Dodal, že OSN ani globálni experti zatiaľ úplne nechápu, aký bude mať pandémia dopad na celosvetový mier a bezpečnosť, konkrétne na organizovaný zločin a terorizmus.


"Vieme, že teroristi využívajú štrbiny v hospodárstve a problémy, ktoré v ňom spôsobilo ochorenie COVID-19, na šírenie strachu, nenávisti, zvýrazňovanie rozdielov, radikalizáciu a nábor nových stúpencov," poznamenal Voronkov. "Používanie internetu a nárast počítačovej kriminality počas pandémie tento problém ešte znásobuje," dodal.

Na týždňovom stretnutí za účasti 134 krajín, 88 organizácií občianskej spoločnosti a súkromného sektora, 47 medzinárodných a regionálnych organizácií a 40 orgánov OSN Voronkov ďalej podotkol, že "teroristi získavajú finančné prostriedky z nedovoleného obchodovania s drogami, ďalším tovarom, prírodnými zdrojmi a starožitnosťami, ako aj z únosov, vydierania a iných zločinov".


Voronkov zároveň vyzval členské štáty OSN, aby popri zameraní sa na riešenie núdzovej situácie spôsobenej pandémiou koronavírusu nezabúdali ani na hrozbu terorizmu. "V mnohých častiach sveta teroristi využívajú miestne problémy a zlú správu verejných záležitostí na presadenie svojich záujmov. Pandémia má potenciál pôsobiť ako katalyzátor šírenia terorizmu a násilného extrémizmu, a to prehlbovaním nerovností, oslabovaním sociálnej súdržnosti a vyvolávaním konfliktov," skonštatoval Voronkov.

Najčítanejšie