Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
PRIESKUM: Polovica spoločností tvrdí, že oneskorené platby ohrozujú ich prežitie počas koronakrízy
Zdielať na
Noviny.sk

PRIESKUM: Polovica spoločností tvrdí, že oneskorené platby ohrozujú ich prežitie počas koronakrízy

BRATISLAVA - Koronakríza stláča príjmy podnikov, obmedzuje finančné toky a zároveň vytvára tlak, aby podnikatelia spravovali svoju hotovosť a likviditu účinnejšie. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Intrum zrealizovaného medzi finančnými riaditeľmi a vrcholovými manažérmi v 9 980 firmách z 29 európskych krajín. “Zabezpečenie stabilných finančných tokov prostredníctvom včasných platieb je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým. Mnohé podniky bežia v prežívajúcom móde, keďže boli donútené zatvoriť svoje prevádzky vzhľadom na vládne nariadenie v súvislosti s pandémiou Covid-19,” uviedol výkonný riaditeľ Intrum Slovakia Martin Musil.


Dlhodobé ekonomické dopady Covid-19 na európske podnikateľské prostredie sú zatiaľ neisté. Avšak z krátkodobého pohľadu kríza ovplyvňuje spotrebiteľov, stupňuje u nich negatívne finančné tlaky a nepohodu. Nižšie disponibilné príjmy zase ovplyvňujú schopnosť spotrebiteľov platiť svoje účty načas. Polovica spoločností v rámci prieskumu potvrdila, že oneskorené platby ohrozujú ich prežitie počas krízy Covid-19. Na Slovensku má tento názor 40 % zapojených firiem.


Vládne nariadenia pre cestovanie, nakupovanie, stravovanie mimo domu, šport a iné voľnočasové aktivity dali podľa Musila tvrdý úder odvetviu cestovného ruchu a voľného času. Štyria z desiatich respondentov prieskumu z tohto sektora predpokladajú, že recesia bude mať zásadný dopad na ich podnikanie. “Na Slovensku sú výsledky ešte alarmujúcejšie. Slovenskí predstavitelia cestovného ruchu a voľného času ešte výraznejšie vnímajú dopady krízy. Budeme veriť, že obdobie letných dovoleniek podporí toto odvetvie. Transport a logistika sú na tom takmer rovnako. Toto sú odvetvia na Slovensku, ktoré nutne potrebujú pomoc,” dopĺňa Musil.


Za najväčšiu výzvu pritom podniky označujú recesiu. Viac ako polovica podnikov tvrdí, že ich krajina už je v recesii alebo bude v priebehu jedného roka. Slovensko sa zaradilo medzi krajiny, ktoré vnímajú recesiu najvýraznejšie. Intrum v tejto súvislosti zaznamenalo nárast vo využívaní európskeho nariadenia o oneskorených platbách. Asi štvrtina opýtaných európskych spoločností v prieskume deklarovala, že toto nariadenie vždy využíva. V roku 2019 to bolo iba 8 % firiem.

Najčítanejšie