Skoro jasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
V Španielsku otestujú obyvateľov na protilátky voči koronavírusu
Zdielať na
Noviny.sk

V Španielsku otestujú obyvateľov na protilátky voči koronavírusu

MADRID - V Španielsku chcú pomocou testov na protilátky otestovať 36-tisíc domácností s približne 90-tisíc obyvateľmi s cieľom odhadnúť skutočný rozsah rozšírenia koronavírusu v krajine. Testovanie, ktoré sa začína v pondelok, bude trvať niekoľko týždňov. Všetci účastníci sa podrobia dvom rôznym testom, ktoré podstúpia spolu tri razy v rozmedzí troch týždňov.

Štúdia sa uskutočňuje naprieč krajinou a účasť je dobrovoľná. Zdravotnícke úrady dúfajú, že prostredníctvom analýzy zistia aj informácie o prenose vírusu v rámci domácností po šesťtýždňovom zákaze vychádzania.


Od 4. mája plánuje takéto testy na vzorke 150-tisíc ľudí uskutočniť aj Taliansko. Experti chcú týmito testami zistiť, či už bol testovaný človek nakazený koronavírusom a v krvi sa mu vytvorili protilátky. Takýmto spôsobom sa dá dokázať kontakt s vírusom aj u ľudí, ktorí nevykazovali žiadne príznaky ochorenia a často preto o svojej nákaze ani nevedeli.

Testy však zatiaľ nefungujú úplne spoľahlivo. Reagujú totiž nielen na vírus SARS-CoV-2, ale aj na iné koronavírusy, z ktorých viaceré spôsobujú u človeka ochorenia podobné prechladnutiu. Pozitívny výsledok preto ešte nemusí znamenať, že sa dotyčný skutočne infikoval novým vírusom.



Najčítanejšie