Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
WHO vyzýva Bielorusko, aby začalo brať situáciu vážne
Zdielať na
Noviny.sk

WHO vyzýva Bielorusko, aby začalo brať situáciu vážne

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v utorok vyzvala Bielorusko, aby začalo podnikať kroky proti šíreniu koronavírusu. Krajina totiž tvrdohlavo odmieta zmeniť čokoľvek na bežnej prevádzke, továrne, obchody a reštaurácie fungujú naďalej v bežnom režime a diváci zapĺňajú tribúny na športových podujatiach. Bielorusko podľa WHO "musí začať s prijímaním celospoločenských opatrení" a obyvatelia krajiny musia začať praktizovať sociálny odstup, tak ako to robia obyvatelia väčšiny iných krajín.

Bielorusko ďalej musí podľa WHO "odložiť veľké verejné podujatia vrátane športových, náboženských a kultúrnych, a podporiť možnosť pracovať a študovať z domu".

Ešte v nedeľu pritom zaplnili státisíce veriacich bieloruské kostoly, aby oslávili pravoslávnu Veľkú noc. Na bohoslužbách sa zúčastnil aj bieloruský prezident Alexander Lukašenko so svojím 15-ročným synom.

Lukašenko stále odmieta, že by koronavírus predstavoval pre Bielorusko vážnejšie nebezpečenstvo a opatrenia zavedené inde v Európe označil v pondelok za "koronapsychózu".

Počet prípadov koronavírusu v Bielorusku je pritom vyšší ako na susednej Ukrajine, ktorá má štyrikrát toľko obyvateľov. Bielorusko registruje doteraz viac než 6 200 prípadov ochorenia a 51 úmrtí.

Najčítanejšie