Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Facebook upozorní používateľov, ak budú reagovať na nepravdivé informácie o koronavíruse
Zdielať na
Noviny.sk

Facebook upozorní používateľov, ak budú reagovať na nepravdivé informácie o koronavíruse

NEW YORK - Facebook upozorní používateľov, ak "lajknú", zverejnia alebo budú komentovať príspevok s nepravdivými informáciami o koronavíruse. Firma bude takéto príspevky odstraňovať a následne na ne upozorní dotknuté osoby, pričom im sprostredkuje informácie o "vírusových mýtoch", ktoré odhalila Svetová zdravotnícka organizácia (WHO). Spoločnosť zavedie tento servis v nasledujúcich týždňoch.

Množstvo firiem už prijalo bezprecedentné opatrenia týkajúce sa nepravdivých informácií súvisiacich s koronavírusom. Facebook predtým zakázal reklamy týkajúce sa liečby koronavírusu. Spoločnosť používa nové algoritmy a snaží sa informovať používateľov o faktoch, ktoré potvrdili kompetentné zdravotnícke organizácie.


Nedokázali však zabrániť šíreniu všetkých nepravdivých informácií. Takmer denne sa objavujú správy o údajnom pôvode vírusu či vývoji vakcíny. Videá alebo príspevky s neoverenými možnosťami liečby dosiahli tisíce videní. Používatelia Facebooku napríklad približne 200-tisíckrát videli príspevok s nepravdivou informáciou, že oxid chloričitý dokáže zničiť vírus.

Spoločnosť Avaaz tiež objavila na Facebooku viac ako sto správ o koronavíruse, ktoré mali milióny pozretí, a to aj po tom, ako ich overovatelia faktov označili za zavádzajúce alebo nepravdivé. "Dezinformácie o koronavíruse mutujú a šíria sa rýchlejšie, ako ich súčasný systém Facebooku dokáže nájsť" uviedli zástupcovia Avaazu v najnovšej správe.

Najčítanejšie