Zatiahnuté
15°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
EÚ uvoľnila 15 miliónov eur na obnovu Albánska po ničivom zemetrasení
Zdielať na
Noviny.sk

EÚ uvoľnila 15 miliónov eur na obnovu Albánska po ničivom zemetrasení

BRATISLAVA - Európska únia v stredu uvoľnila 15 miliónov eur na pomoc Albánsku v snahe obnoviť domy a školy po novembrovom zemetrasení, ktoré zabilo 51 ľudí a ďalších približne 17-tisíc osôb zostalo bez domova.

Podpisovanie dohody sa konalo online. Prvú dotáciu chcú využiť na postavenie 22 škôl pre 7500 žiakov v piatich okresoch. Európska komisia pritom tejto balkánskej krajine prisľúbila pomoc v celkovej výške 115 miliónov eur. "Znovuvybudovanie škôl prináša nádej a obnovuje pocit, že sa opäť vracia normálny život," vyjadril sa vyslanec EÚ v Albánsku Luigi Soreca.


Vo februári sa konala medzinárodná konferencia, na ktorej sa spojili darcovia z rôznych častí sveta, medzi nimi aj Spojené štáty americké, Kanada či Izrael. Sľúbili, že na obnovu škôl, nemocníc, domov alebo obchodov prispejú sumou 1,15 miliardy eur. Európska komisia a členské štáty EÚ prisľúbili celkovo 400 miliónov eur.

Soreca vyhlásil, že EÚ chce Albánsku "v tomto náročnom období koronavírusu a obnovy krajiny" prejaviť solidaritu. "Dokazuje to, že nie sme sami, dokonca ani v týchto náročných časoch spojených s koronavírusom," povedal albánsky minister pre obnovu Arben Ahmetaj.

Lídri Európskej únie v marci odsúhlasili začatie prístupových rokovaní s Albánskom a Severným Macedónskom.

Najčítanejšie