Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
NR SR: Poslanci koalície netušia, ako bude schôdza pokračovať
Zdielať na
Noviny.sk

NR SR: Poslanci koalície netušia, ako bude schôdza pokračovať

BRATISLAVA - Poslanci vládnej koalície Dušan Jarjabek zo Smeru – sociálnej demokracie (Smer-SD) a Tibor Bernaťák zo Slovenskej národnej strany (SNS) netušia, ako sa bude ďalej vyvíjať pokračovanie mimoriadnej schôdze parlamentu. Tá je pre protest skupiny šiestich nezaradených poslancov z koalície Progresívne Slovensko (PS)/Spolu prerušená do zajtrajšieho rána.

„Teror šiestich voči Slovensku pokračuje,“ komentoval Jarjabek obštrukciu poslancov, ktorí odmietajú opustiť v rokovacej sále rečnícky pult. „Snažíme sa všetko vyriešiť čo najnornálnejším spôsobom. S touto hroznou neslušnosťou, až perverznosťou, však nikto nerátal,“ poznamenal Jarjabek.

Poslanci majú na mimoriadnej schôdzi okrem troch vládnych návrhov zákonov prerokovať aj Istanbulský dohovor. Ten sa do snemovne dostal práve z iniciatívy SNS. Benaťák uviedol, že poslanci blokujú Národnú radu SR hlavne pre tento medzinárodný dokument.


„Ak by Národná rada SR odmietla ratifikáciu Istanbulského dohovoru, pani prezidentka podľa toho, ako sa vyjadrila, by už nemala inú možnosť, iba oznámiť, že SR nebude viazaná Istanbulským dohovorom,“ myslí si Bernaťák. Podľa neho by nesúhlas parlamentu s dohovorom bol už nezvratný aj pre prezidentku. Naopak, tri vládne návrhy zákonov o trinástych dôchodkoch pre penzistov, o stopercentnom zvýšení rodinných prídavkov a o zrušení diaľničnej známky pre autá do 3,5 tony, by prezidentka Zuzana Čaputová mohla ešte vetovať.

Najčítanejšie