Skoro jasno
13°
Bratislava
Valér
18.4.2024
SNS chce do desiatich rokov dosiahnuť podiel slovenských potravín v obchodoch na úrovni 70 %
Zdielať na
Noviny.sk

SNS chce do desiatich rokov dosiahnuť podiel slovenských potravín v obchodoch na úrovni 70 %

BRATISLAVA – Slovenská národná strana (SNS) chce do roku 2030, aby bol pomer slovenských potravín v obchodoch na úrovni 70 %. Informovala o tom v utorok ministerka pôdohospodárstva a podpredsedníčka SNS Gabriela Matečná. Zároveň chce SNS zabezpečiť dostupnosť potravín pre každú obec formou podpory obchodov alebo donášok a presadiť aj povinnosť škôl a sociálnych zariadení, aby mali povinnosť nakupovať minimálne 50 % slovenských potravín. Cieľom SNS ostáva aj zníženie DPH na všetky potraviny, ochrana slovenského spotrebiteľa a presadzovanie kvalitných, bezpečných, slovenských a dostupných potravín po celej krajine. „Občanom SR ponúkame kvalitnú, odbornú a jasne naštartovanú cestu k potravinovej sebestačnosti,“ povedala Gabriela Matečná.

Sedemdesiatpercentný podiel domácich potravín v obchodoch nemajú podľa Slovenskej aliancie moderného obchodu (SAMO) ani vyspelé poľnohospodárske krajiny v Európe. "Žijeme v otvorenej ekonomike, keď je dopyt spotrebiteľov po rozmanitosti potravín veľký. Ľudia chcú citrusové či iné exotické ovocie, prosciutto či mozzarellu, kávu, kakao a podobne, čiže špeciálne druhy potravín, ktoré na Slovensku nevieme vyrábať. Určite však je reálne, že podiel slovenských potravín posunieme výrazne vyššie, ako je to dnes. Na to je však potrebné zmeniť nielen nezmyselnú regulačnú politiku, ale hlavne výrazne podporiť poľnohospodársku a potravinársku výrobu na Slovensku. Dnes trpíme nedostatkom mäsa, mlieka, tukov, ovocia či zeleniny. To sú potraviny, ktoré vieme vyrábať na Slovensku, ale pre ich nedostatok a slabú konkurencieschopnosť ich musíme dovážať," uviedol v reakcii pre agentúru SITA predseda SAMO Martin Krajčovič.


Podľa SAMO sme zároveň "majstri" vo vývoze napríklad živého hovädzieho mäsa a následne dovozu spracovaného hovädzieho mäsa. "Takýchto anomálií je veľa a treba ich účinne riešiť. Prudký prepad salda zahraničnej obchodnej bilancie ukazuje, že Slovensko nie je na správnej ceste, aby sa tento nelichotivý stav zmenil. Čo sa týka DPH na potraviny, SAMO podporuje plošné zníženie sadzby DPH na potraviny, ktorá je jednou z najvyšších v rámci celej Európskej únie," dodal Martin Krajčovič

V oblasti ochrany pôdy má SNS zámer zastaviť zaberanie poľnohospodárskej pôdy pre priemyselné parky a uprednostniť využívanie starých priemyselných areálov. Chce obnovu pôdnej úrodnosti a zvyšovanie podielu organickej zložky. Podporiť chce aj obnovu remíz, vetrolamov, vodozádržných opatrení ako aj pásov včelomilných rastlín. Považuje za dôležité zabrániť nadmernej koncentrácii vlastníctva poľnohospodárskej pôdy, zároveň pokračovať v realizácii pozemkových úprav. Podľa strany je nevyhnutné zaviesť aj sezónne zamestnávanie bez odvodov pre poľnohospodárov z dôvodu zberu úrod, zvýšenie platby na prvé hektáre (tzv. redistributívnej platby) pre malých a mladých poľnohospodárov.


Špeciálnu pozornosť chce venovať podpore chovateľov oviec a presadeniu podpôr viazaných na chov hospodárskych zvierat. Hydinárov plánuje podporiť pri prechode z klietkových chovov na podstieľkové a voľné výbehy. Včelárom plánuje navýšiť sadzby na včelstvo a poskytnúť mimoriadne podpory na boj proti klieštikovi. V oblasti potravinárstva chce SNS zaviesť „Zelenú naftu pre potravinárov“. Dôležitou súčasťou agropotravinárskeho programu SNS je aj odbyrokratizovanie.

Najlepší volebný program pre poľnohospodárstvo má zo strán, ktoré sa umiestňujú v predvolebných prieskumoch na zvoliteľných priečkach, strana SaS. Tvrdí to na základe analýzy Inštitút ekonomických a spoločenských analýz (INESS). Nasledujú strany Za ľudí, Sme rodina a PS/SPOLU. Naopak, na opačnom konci sa zo strán, ktoré zverejnili svoj program pre poľnohospodárstvo, ocitla SNS.


"Pôdohospodárstvo je sektor, kde nemôžeme hovoriť o nedostatku zdrojov, napriek tomu sa dlhé roky trápi s viacerými problémami. Nízka pridaná hodnota poľnohospodárskej produkcie, nekonkurencieschopné farmy, rozdrobené pozemkové vlastníctvo, komplikované užívateľské vzťahy k pôde a bezcieľne dotačné politiky sú problémy, ktoré si vyžadujú viac pozornosti. Podpora farmárov by mala spočívať v odbúravaní bariér pre ich podnikanie, a nie vo vytváraní závislosti na štátnych dotáciách," uviedol v analýze INESS.



Najčítanejšie