Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
O prezidentovi zrejme rozhodne až druhé kolo volieb
Zdielať na
Noviny.sk

O prezidentovi zrejme rozhodne až druhé kolo volieb

O víťazovi chorvátskych prezidentských volieb zrejme rozhodne až druhé kolo. Naznačuje to exit poll i priebežné výsledky, podľa ktorých ani jeden z kandidátov nezískal potrebný počet hlasov na víťazstvo v nedeľnom prvom kole.


Podľa exit pollu, ktorý zverejnil štátny vysielateľ HRT, vedie bývalý premiér Zoran Milanovič, ktorý kandiduje za opozičnú Sociálnodemokratickú stranu Chorvátska, pred súčasnou prezidentkou Kolindou Grabarovou Kitarovičovou, ktorá má podporu vládnucej Chorvátskej demokratickej únie a usiluje sa o zvolenie do druhého funkčného obdobia. Tretí by mal skončiť pravicový kandidát, spevák Miroslav Škoro. Podobný výsledok naznačujú aj priebežné výsledky po spočítaní 62% hlasov.

Ak to potvrdia aj oficiálne výsledky, čaká 5. januára druhé kolo súčasnú prezidentku a bývalého premiéra.

Svoj hlas mohlo v dnešných voľbách odovzdať asi 3,8 milióna voličov. Vyberali si spomedzi 11 kandidátov. Podľa volebnej komisie bola účasť vo voľbách vyššia, ako v posledných prezidentských voľbách v roku 2014. Do popoludnia odovzdalo svoje hlasy zhruba o 100-tisíc ľudí viac, ako do rovnakého času pred piatimi rokmi.

Najčítanejšie