Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
OSN: Treba prehodnotiť prístup k utečencom
Zdielať na
Noviny.sk

OSN: Treba prehodnotiť prístup k utečencom

BERLÍN - V čase, keď sú na úteku zo svojho domova desiatky miliónov ľudí, a mnohé ich potenciálne cieľové krajiny posilňujú hranice a sprísňujú imigračné zákony, treba nanovo prehodnotiť náš prístup k problematike utečencov. Na prvom Svetovom fóre o utečencoch, ktoré sa koná pod patronátom Organizácie Spojených národov (OSN) v utorok a stredu v Ženeve, tento názor podporili poprední predstavitelia OSN aj viacerých zúčastnených krajín. Niektorí z nich však aj túto tému zneužili k útokom na svojich susedov či na medzinárodné spoločenstvo.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan napríklad využil aj toto fórum na kritizovanie všetkých, ktorí sú proti jeho plánu obsadiť časť susednej Sýrie a presídliť tam utečencov z Turecka. Hoci Erdogan to aj v Ženeve predstavil ako plán na pomoc utečencom, v skutočnosti mu ide najmä o vykorenenie ním nenávidených Kurdov, ktorí na tomto území žijú.


"Náš svet je v chaose a 25 miliónov utečencov upiera zrak na nás, s akými riešeniami prídeme," vyhlásil na konferencii vysoký komisár OSN pre utečencov (UNHCR) Filippo Grandi. Dodal, že ak k utečencom prirátame aj tých, ktorí neutiekli za hranice, ale sú vysídlení v rámci svojej krajiny, dostaneme sa ešte k trikrát vyššiemu číslu. "Na sklonku desaťročia je na celom svete vysídlených zo svojich domovov približne 71 miliónov ľudí, či už v rámci svojej krajiny, alebo v iných krajinách. Je potrebné, aby sme prehodnotili náš prístup k tejto otázke," povedal Grandi.

Generálny tajomník OSN António Guterres v Ženeve pripomenul, že "prevažnú väčšinu utečencov majú na svojom území rozvojové a menej rozvinuté krajiny", za čo im patrí vďaka a zaslúžili by si za to väčšiu podporu od bohatších krajín. V prvej desiatke krajín, ktoré majú na svojom území najviac utečencov, je spomedzi bohatých štátov len Nemecko.


"V čase, keď je právo na azyl pod paľbou, keď sa pred utečencami zatvárajú toľké hranice a dvere, v čase, keď dokonca oddeľujú detských utečencov od ich rodín, je potrebné, aby sme nástojili na ľudských právach utečencov," vyhlásil Guterres.

Najčítanejšie