Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
ZMOS: Mestá a obce majú občanov nechať tvoriť projekty, nielen o nich hlasovať, hovorí združenie
Zdielať na
Noviny.sk

ZMOS: Mestá a obce majú občanov nechať tvoriť projekty, nielen o nich hlasovať, hovorí združenie

BRATISLAVA – Mestá a obce by mali občanom umožniť navrhnúť projekty, ktoré by podporili zo svojich rozpočtov. Uviedlo to Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) na seminári o príprave zrozumiteľných rozpočtov v Trenčíne. ZMOS hovorí, že mestá a obce v súčasnosti navrhujú projekty sami a občania už len hlasujú, ktoré projekty by samospráva mala uskutočniť. Ak však budú mať obyvatelia možnosť projekty aj navrhovať, zvýši sa tým záujem občanov o komunálnu politiku a ľudia si uskutočnené projekty budú viac vážiť, pretože sa na nich priamo podieľali. Na seminári sa zúčastnilo 40 primátorov a starostov z miest a obcí Trenčianskeho samosprávneho kraja (TSK).

„Ak sa niekto aktívne podieľa na projekte v rámci obce, existuje predpoklad, že si daný projekt bude vážiť a bude ho chrániť. Rovnako sa dá predpokladať, že ľudia sa tak začnú viac zaujímať o to, ako jeho obec alebo mesto hospodári a do čoho vkladá peniaze,“ uviedol hovorca ZMOS Michal Kaliňák. Seminár bol zameraný na prípravu rozpočtov zrozumiteľných pre občanov. ZMOS v spolupráci s mimovládnym Inštitútom hospodárskej politiky (IHP) radil predstaviteľom miest a obcí, ako pripraviť rozpočet tak, aby bol pre zrozumiteľný a prehľadný aj pre občanov, ktorí nemajú odborné ekonomické či právne vzdelanie. „Ak je rozpočet zrozumiteľný pre obyčajných ľudí, začnú samospráve viac dôverovať a začnú si k nej vytvárať vzťah,“ ozrejmil Kaliňák.


Na stretnutí ZMOS a IHP informovali predstaviteľov samospráv o dôležitosti stanovovania rozpočtových priorít. „Často sa stretávame s tým, že obce a mestá si nevedia dobre stanoviť priority v rozpočte. Dobrým príkladom sú napríklad plavárne a bazény. Ak chce samospráva postaviť podobný projekt, musí rátať s tým, že to môže trvať aj niekoľko rokov. Tým pádom musí v rozpočte rátať s dostatočným priestorom pre tento projekt a stanoviť si ho ako prioritu,“ dodal Kaliňák.

Seminár v Trenčíne bol prvým stretnutím ZMOS, IHP a starostov a primátorov. Podobné stretnutia uskutočnia v januári so starostami a primátormi Nitrianskeho samosprávneho kraja a vo februári so starostami a primátormi Trnavského kraja. IHP a ZMOS plánujú v budúcnosti organizovať aj stretnutia s občanmi, ktorých plánujú učiť lepšie porozumieť komunálnej politike.

Najčítanejšie