Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Do konca roku 2020 by mali mať všetky slovenské obce vysokorýchlostný internet
Zdielať na
Noviny.sk

Do konca roku 2020 by mali mať všetky slovenské obce vysokorýchlostný internet

BRATISLAVA – Na Slovensku by do konca roku 2020 nemala zostať žiadna obec, ktorá nebude pokrytá internetom s minimálnou rýchlosťou 30 Mbit/s. Avizovali to šéfovia štyroch najväčších mobilných operátorov pôsobiacich na Slovensku na utorkovom stretnutí s predsedom vlády SR Petrom Pellegrinim a podpredsedom vlády pre investície a informatizáciu Richardom Rašim. Informovalo o tom Oddelenie komunikácie Úradu podpredsedu vlády SR pre investície a informatizáciu (ÚPVII).

Vo februári 2018 podpísal ÚPVII memorandá o pokrytí obcí 30 Mbit/s internetom, ktoré operátori priebežne plnia, čo potvrdili podľa Rašiho úradu šéfovia operátorov aj osobne. Podľa zozbieraných údajov od operátorov ÚPVII eviduje ešte niekoľko desiatok tzv. bielych miest, teda obcí, v ktorých nie je rýchlym internetom pokrytá minimálne polovica územia. „Už teraz vieme, že po naplnení záväzku operátorov Slovensko zásadným spôsobom poskočí v hodnotení svojej konektivity v medzinárodných rebríčkoch, ako aj napríklad DESI Index,“ uviedol predseda vlády SR Peter Pellegrini. Dodal, že už teraz máme pokrytie na úrovni 80 percent adries, čiže všetkých bytových a nebytových priestorov vrátane rekreačných chát, a toto číslo o dva roky stúpne na 90 percent.


„Slovensko je na tom výborne aj v pokrytí domácností, keďže bez možnosti pripojenia k internetu čoskoro zostanú len približne tri percentá z nich. Rovnako máme už dnes naplnený záväzok zo stratégie Digitálna agenda pre Európu, kde sme sa zaviazali, že do roku 2020 bude mať minimálne polovica slovenských domácností prístup k internetu s rýchlosťou min. 100 Mbit/s,“ informoval vicepremiér Richard Raši.

V diskusii s premiérom Pellegrinim, vicepremiérom Rašim a šéfom Úradu pre reguláciu elektronických komunikácií a poštových služieb Vladimírom Kešjarom sa operátori zhodli, že národné investičné priority do rozvoja digitálnej infraštruktúry musia vychádzať zo zhody medzi štátom a súkromnými operátormi. ÚPVII v súčasnosti finalizuje návrh Národného broadbandového plánu, ktorého cieľom je identifikovať tzv. investičnú medzeru v budovaní vysokorýchlostného internetu na Slovensku. Rezort dopravy zároveň dokončuje Stratégiu k 5G, pričom oba dokumenty by sa mali na rokovanie vlády dostať v roku 2020. Ide totiž o kľúčové dokumenty aj pre posúdenie relevancie a výšky investícií do ultrarýchleho širokopásmového internetu a rozvoja elektronických komunikačných sietí v rámci budúceho programového obdobia 2021 – 2027.

Najčítanejšie