Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
EÚ: Európski lídri sa nedohodli na prístupových rokovaniach s Albánskom a Severným Macedónskom
Zdielať na
Noviny.sk

EÚ: Európski lídri sa nedohodli na prístupových rokovaniach s Albánskom a Severným Macedónskom

BRUSEL - Lídri členských štátov Európskej únie (EÚ) sa nedohodli na začatí prístupových rokovaní Albánska a Severného Macedónska. Proti tomuto kroku sa postavil francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý trvá na zlepšení postupov rozšírenia bloku a až potom prijímaní nových krajín, či Holandsko, ktoré je proti albánskej kandidatúre.

Obe krajiny pritom očakávali schválenie prístupových rokovaní, ktoré môžu trvať aj niekoľko rokov. Podľa Európskej komisie, ktorá dozerá na rokovania, obe krajiny spĺňajú kritériá na prijatie do EÚ. Európski lídri sľúbili, že konečné rozhodnutie oznámia do konca októbra, no ich rozhovory sa napokon v piatok nadránom skončili bez konsenzu.

Belgický premiér Charles Michel, ktorý na budúci mesiac prevezme predsedníctvo Európskej rady, vysvetlil, že debata o prístupových rokovaniach bola náročná a intenzívna. "Prišli sme k záveru, že v tejto fáze neexistuje zhoda," uviedol.


Taliansky premiér Giusseppe Conte počas summitu EÚ v Bruseli označil výsledok rokovaní ako "historickú chybu". "Povedal som kolegom, že toto bolo stretnutie s históriou. V roku 1400 padli tieto teritóriá pod Osmanskú ríšu, po druhej svetovej vojne pod komunistický blok. Je ich ambíciou pridať sa k Európe," skonštatoval.

Nepretržité rozširovanie EÚ v ostatných rokoch skomplikovalo rozhodovanie v rámci EÚ a podľa niektorých názorov v bloku nastala "únava z rozširovania".

Najčítanejšie