Polojasno
16°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zvýšiť export zo Slovenska do Južnej Ameriky môže aj dohoda EÚ so združením Mercosur
Zdielať na
Noviny.sk

Zvýšiť export zo Slovenska do Južnej Ameriky môže aj dohoda EÚ so združením Mercosur

BRATISLAVA - Zvýšiť export tovarov a služieb zo Slovenska do krajín Južnej Ameriky môže aj obchodná dohoda Európskej únie so združením Mercosur. V súčasnosti okolo 250 slovenských firiem vyváža do krajín Mercosuru (Argentína, Brazília, Paraguaj, Uruguaj) tovary a služby v objeme 85 mil. eur. Vyplýva to z informácií, ktoré agentúre SITA poskytlo vo štvrtok Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku.

Hlavná vyjednávačka EÚ pre dohodu s Mercosurom a zástupkyňa generálnej riaditeľky Generálneho riaditeľstva Európskej komisie pre obchod Sandra Gallina informovala, že hlavnými vývoznými artiklami zo Slovenska sú stroje a elektrické zariadenia, autá a automobilové diely, chemikálie a liečivá, guma a plasty, optické, meracie a lekárske prístroje. "Na tieto odvetvia sa v súčasnosti vzťahujú colné tarify medzi 14 % až 35 %, ktoré sa vďaka dohode znížia na nulu. Postupné odstránenie taríf a otvorenie trhu pre verejné kontrakty a služby vytvorí pre slovenské spoločnosti nové príležitosti vo viacerých sektoroch, čo bezpochyby prispeje k nárastu objemu exportu a vzniku nových pracovných miest," povedala Gallina.


Zástupkyňa EK sa vo štvrtok zúčastnila spolu s ministerkou pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabrielou Matečnou (SNS) na odbornej diskusii pod názvom "Čo prinesie Slovensku obchodná dohoda so združením Mercosur?" Podujatie pripravilo Zastúpenie Európskej komisie na Slovensku v Európskom informačnom centre v Bratislave.

Slovensko vyváža do krajín Mercosuru aj nepriamo cez regionálne hodnotové reťazce EÚ. "Dohoda vytvorí nové príležitosti aj pre slovenských farmárov a producentov v oblasti poľnohospodárstva a potravinárstva, konkrétne v sektore mliečnom, vinárskom či liehovinárskom. Vďaka tejto dohode bude napríklad slovenské tokajské víno chránené pred napodobeninami v krajinách Mercosuru," poznamenala Gallina.

EÚ a Mercosur dospeli k zhode o komplexnej obchodnej dohode v júni 2019. EÚ je prvým hlavným partnerom, ktorý uzatvoril obchodný pakt s týmto združením. Dohoda sa podľa EK bude vzťahovať na 780 miliónov obyvateľov a má posilniť úzke politické a hospodárske vzťahy medzi EÚ a krajinami Mercosuru. V rámci medziregionálnej dohody medzi EÚ a Mercosurom sa odstráni väčšina ciel na vývoz z EÚ, čím sa zvýši konkurencieschopnosť podnikov EÚ, keďže nebudú musieť uhrádzať clá vo výške štyri miliardy eur ročne.


Dohoda má prispieť k zvýšeniu vývozu priemyselných výrobkov z EÚ do krajín Mercosuru, doteraz sa za ne museli platiť vysoké a niekedy prohibitívne clá. Ide o autá (súčasná sadzba 35 %), automobilové súčiastky (14-18 %), stroje (14-20 %), chemikálie (do 18 %), farmaceutické výrobky (do 14 %), odevy a obuv (35 %) alebo pletené výrobky (26 %). Agropotravinársky sektor EÚ bude môcť využívať zníženie existujúcich vysokých ciel Mercosuru na vývoz čokolády a cukroviniek (20 %), vín (27 %), liehovín (20-35 %) a nealkoholických nápojov (20-35 %) z EÚ. Dohoda tiež zabezpečí bezcolný prístup k mliečnym výrobkom EÚ podliehajúcom kvótam (sadzba 28 %), najmä v prípade syrov.


Najčítanejšie