Polojasno
Bratislava
Valér
18.4.2024
Ak parlament nepodporí stratifikáciu, Pellegrini má pripravenú alternatívu
Zdielať na
Noviny.sk

Ak parlament nepodporí stratifikáciu, Pellegrini má pripravenú alternatívu

BRATISLAVA - Ak poslanci v Národnej rade SR v prípade stratifikácie nedosiahnu konsenzus, má predseda vlády Peter Pellegrini s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou plán B. "Stále pracujeme aj na inom variante, aby sme prvú fázu Zdravej zmeny spustili. Táto fáza je o zbere údajov, má dať obraz o tom, koľko výkonov, kde a v akej kvalite sa vykonáva," informoval Peter Pellegrini po stredajšom rokovaní vlády. Ako uviedol, bol by rád, aby sa prvá fáza mohla spustiť a nebola závislá od rozhodnutia poslancov. Po nástupe novej vlády by sa tak mohli prijať dodatočné legislatívne opatrenia, ktoré budú upravovať druhú, tretiu a štvrtú fázu. "Urobíme s ministerkou všetko pre to, aby reforma nezastala na šesť alebo osem mesiacov, kým sa nová vláda skonsoliduje, ale aby sa táto prvá fáza spustila bez potreby parlamentu. Je potrebné začať so zmenou, bez ohľadu na to, akú techniku na to použijeme," uviedol premiér.

Peter Pellegrini chce požiadať predsedov koaličných strán, aby sa najneskôr vo štvrtok, ak to bude možné počas prestávky rokovania parlamentu, stretli, aby si prešli zoznam jednotlivých návrhov a dohodli sa, ktoré zákony na najbližšiu schôdzu národnej rady vláda predloží. "Som pripravený zvolať ešte jedno mimoriadne rokovanie vlády v piatok, aby sme mohli schváliť tie návrhy zákonov, ktoré ešte podľa koaličnej rady majú zmysel," informoval Pellegrini. Ak to bude potrebné, v piatok oznámi, ktoré posledné zákony ešte vláda vo svojom volebnom období predloží, ak nebude potrebné prijať nejaké skrátené legislatívne konanie vzhľadom na mimoriadnu udalosť.


Ako konštatoval predseda vlády, bol by veľmi nerád, ak by Andrea Kalavská podala demisiu. "Urobím všetko pre to, aby ministerka nemusela podať demisiu, ak nepôjde stratifikácia zákonom, pôjdeme uzneseniami vlády a inými nariadeniami, aby sme aspoň prvú fázu stratifikácie spustili a neodďaľovali naštartovanie reformy," uzavrel Pellegrini.

Vláda sa už reforme nemocníc venovala. Kabinet 21. augusta schválil návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti, ktorý pôvodne obsahoval aj reformu nemocníc. Ministri však stratifikáciu zo zákona napokon vypustili a v rámci novely prešli len opatrenia týkajúce sa dlhodobej starostlivosti. Návrh novely zákona o poskytovateľoch zdravotnej starostlivosti následne parlament počas rokovania na aktuálnej septembrovej schôdzi presunul na októbrovú schôdzu. Ako v pléne uviedol predsedajúci schôdze Béla Bugár, o preloženie navrhovanej novely zákona na nasledujúci schôdzu písomne požiadala ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská.


Stratifikácia nemocníc, ktorú ministerstvo nazýva aj Zdravá zmena, má zaviesť novú koncepciu ústavnej zdravotnej starostlivosti. Zmyslom je, aby sa špecializovaná zdravotná starostlivosť a niektoré typy, najmä invazívnych operačných zdravotných výkonov koncentrovali do nemocníc, kde na jej poskytnutie majú potrebné zručnosti a skúsenosti, čím sa zabezpečí lepšia kvalita poskytovanej zdravotnej starostlivosti.

Najčítanejšie