Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
ABDALLÁH II.: Izraelská anexia židovských osád by bola katastrofou
Zdielať na
Noviny.sk

ABDALLÁH II.: Izraelská anexia židovských osád by bola katastrofou

BERLÍN - Ak Izrael naplní myšlienku anektovania všetkých židovských osád na Západnom brehu Jordánu, bude to "katastrofou" pre úsilie nájsť s Palestínčanmi akékoľvek dvojštátne riešenie. V utorok to uviedol jordánsky kráľ Abdalláh II. po rokovaní s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou v Berlíne. Kráľ je "extrémne znepokojený" predvolebným sľubom izraelského premiéra Benjamína Netanjahua anektovať židovské osady.

Podľa Abdalláha II. to bude mať "priamy dosah" na vzťahy medzi Izraelom a Jordánskom, ako aj Izraelom a Egyptom a "vyhlásenia tohto typu sú katastrofou pre akýkoľvek pokus dosiahnuť pokrok v dvojštátnom riešení". Merkelová súhlasila a Netanjahuov sľub označila za "neužitočný".

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v pondelok prisľúbil anektovať "všetky osady" na Západnom brehu Jordánu vrátane enkláv hlboko v srdci najväčšieho palestínskeho mesta Hebron. Deň pred opakovanými parlamentnými voľbami sa chcel týmito vyjadreniami podľa všetkého uchádzať o podporu nacionalistov.


Izrael obsadil Západný breh spolu s východným Jeruzalemom a Pásmom Gazy počas vojny v roku 1967. Palestínčania však považujú tieto územia za súčasti svojho budúceho štátu.

V Izraeli sa v utorok ráno začali opakované parlamentné voľby, ktoré rozhodnú o tom, či si dlhoročný premiér Benjamin Netanjahu udrží moc. Sú to už druhé voľby tento rok, keďže sa Netanjahuovi po aprílovom hlasovaní nepodarilo zostaviť koalíciu a následne rozpustil parlament.

Najčítanejšie