Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Združenie Za lepšiu políciu súhlasí s Radou Európy, že slovenská polícia potrebuje ďalšie zmeny
Zdielať na
Noviny.sk

Združenie Za lepšiu políciu súhlasí s Radou Európy, že slovenská polícia potrebuje ďalšie zmeny

BRATISLAVA - Združenie Za lepšiu políciu sa stotožňuje s odporúčaniami, ktoré pre fungovanie slovenskej polície odporúča Združenie štátov Rady Európy zamerané proti korupcii (GRECO). Ako sa ďalej uvádza v stanovisku, ktoré združenie poskytlo agentúre SITA, súhlasia napríklad s potrebou ďalších zmien vo fungovaní policajnej inšpekcie. „Tá je naďalej súčasťou Policajného zboru a nezaručuje celkom objektívne vyšetrovanie. Potrebná bude nezávislá "generálna inšpekcia" postavená mimo ministerstva vnútra," konštatuje združenie. Takisto presadzujú, aby v prípade kariérneho rastu policajtov pri postupe na vyššiu funkciu boli zavedené rozdielové skúšky a kandidát musel prejsť aj bezpečnostnou previerkou. „Sem spadá aj transparentná voľba policajných funkcionárov," dodalo združenie.

V rámci opatrení na zamedzenie korupcie v prostredí polície GRECO Slovensku odporúča napríklad posilniť previerky policajtov, a to nielen pri prijímaní do zboru, ale aj počas ich kariéry. V tejto súvislosti správa vypracovaná organizáciou uvádza, že niektorí členovia polície sú v rámci svojej práce v pravidelnom kontakte s osobami zo zločineckých skupín a riziko ich korumpovania v tomto prípade sa nemôže podceňovať. Policajti tiež podľa dokumentu môžu byť vystavení riziku korupcie napríklad v spojitosti s rôznymi životnými situáciami, napríklad finančnou.


Organizácia si tiež všíma zmenu spôsobu výberu policajného prezidenta, ktorá bola prijatá na konci minulého roka. Konštatuje, že ide o pozitívny vývoj, podľa organizácie by sa však takýto postup, teda výber prostredníctvom výberového konania namiesto priameho menovania ministrom mohol aplikovať aj na iné pozície, napríklad na post šéfa Národnej kriminálnej agentúry. GRECO takisto registruje zmenu postavenia policajnej inšpekcie. Tá sa v rámci zmien zavedených v minulom roku pretransformovala zo sekcie ministerstva vnútra na úrad a jej šéf je vo funkcii potvrdzovaný vládou. Organizácia však konštatuje, že samotná zmena nemusí stačiť na to, aby verejnosť verila, že nezákonnosti, ktorých sa dopustia príslušníci polície, budú objasnené. „Je potrebné posilniť pravidlá, ktoré zabezpečia, že policajné prehrešky budú riadne vyšetrené," uvádza GRECO. Slovenskej polícii tiež odporúča napríklad zamerať sa na ochranu príslušníkov, ktorí nahlásia nezákonnú činnosť (whistlebloweri) alebo zvýšiť podiel žien v zbore.

Najčítanejšie