Polojasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Podľa prezidenta je malá šanca, že brexitové rokovania budú pokračovať
Zdielať na
Noviny.sk

Podľa prezidenta je malá šanca, že brexitové rokovania budú pokračovať

Podľa nemeckého prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera je len malá šanca, že by Európska únia začala s Veľkou Britániou o brexite opäť rokovať. "Všetky možnosti, ktoré teraz možno navrhnúť, už v podstate boli predmetom rokovaní," citovala Steinmeiera v stredu nemecká tlačová agentúra dpa. Z tohto dôvodu si prezident myslí, že "je tu malá pravdepodobnosť, že by rokovania pokračovali".

Steinmeier tiež spochybnil úprimnosť britského premiéra Borisa Johnsona a jeho snáh o nové rokovania. Podľa neho mu ide "pravdepodobne skôr o prisudzovanie viny" ako o podstatné zmeny v dohode vyrokovanej minulý rok. Zároveň varoval pred podcenením dôsledkov tvrdého brexitu, čo by podľa neho mohlo viesť k otvoreniu mnohých tém, ktoré mali Londýn a Brusel už vyriešené.


Johnson v pondelok formálne požiadal Európsku úniu o otvorenie rokovaní o brexite a zrušenie "protidemokratických" klauzúl týkajúcich sa írskej hranice. Predseda Európskej rady Donald Tusk však vyhlásil, že pokiaľ Johnson nenavrhne "realistické alternatívy" takzvanej írskej poistky, ktoré by zabránili vzniku tvrdej hranice medzi Severným Írskom a Írskom, podporuje "obnovenie hranice", s čím únia nesúhlasí.

Najčítanejšie