Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
PREZIDENTKA: S Macronom bude diskutovať o Únii aj V4
Zdielať na
Noviny.sk

PREZIDENTKA: S Macronom bude diskutovať o Únii aj V4

BRATISLAVA - Prezidentka Zuzana Čaputová bude v stredu rokovať s francúzskym prezidentom Emmanuelom Macronom. Čaputová Paríž navštívi po tom, čo absolvovala rokovania s prezidentmi krajín V4 - teda Česka, Maďarska a Poľska a predstaviteľmi EÚ a NATO. S Macronom bude rokovať o aktuálnej situácii v Európskej únii, V4, ale aj o bilaterálnych vzťahoch a možnostiach ďalšej spolupráce. Prezidentka okrem toho v Paríži položí kyticu pred klub Bataclan. Tento klub bol súčasťou série teroristických útokov, ktoré sa stali 13. novembra 2015 a vyžiadali si 130 obetí. Vo štvrtok položí kyticu k soche Milana Rastislava Štefánika. Informovala o tom Martina Goffová z tlačového odboru prezidentkinej kancelárie.


Čaputovej návštevy v krajinách Visegrádu boli pozorne sledované. Jej prvá návšteva viedla tradične do Prahy. Desať dní po inaugurácii navštívila Brusel - aj ako hlavné mesto Belgicka, aj ako sídlo inštitúcií Európskej únie a NATO. Vtedy rezonoval jej výrok, že návštevu bruselských inštitúcií, ktorých je Slovensko členom, nepovažuje za návštevu zahraničia. Následne išla do Maďarska. Vo svojich vyjadreniach sa venovala nielen bilaterálnym otázkam, ale aj spolupráci v rámci Visegrádskej štvorky. Tá podľa nej nemôže byť len o ochrane regionálnych záujmov, musí sa snažiť prinášať vlastné riešenia na európsku pôdu. Na rokovaní s maďarským premiérom Viktorom Orbánom sa zaujímala o otázky fungovania justície a súdneho systému. Práve pre problémy v rovnakej oblasti sa o Poľsko začala zaujímať aj Európska komisia. Vo Varšave zase ocenila podporu Poľska Ukrajine.


Čaputová pred nástupom do funkcie pôsobila v strane Progresívne Slovensko. Táto strana je súčasťou európskej frakcie Obnovme Európu, v ktorej je aj Macronova strana En Marche.

Najčítanejšie