Zatiahnuté
11°
Bratislava
Vojtech
23.4.2024
Na Slovensku vznikla batériová aliancia
Zdielať na
Noviny.sk

Na Slovensku vznikla batériová aliancia

BRATISLAVA - Na Slovensku vznikla vo štvrtok Slovenská batériová aliancia (SBaA). Zakladateľskú zmluvu tohto záujmového združenia právnických osôb podpísalo deväť subjektov - IPM, InoBat, A.En. Slovensko, MSM Holding, GreenWay Infrastructure, Slovnaft, Matador Holding, Centrum pre využitie pokročilých materiálov SAV a Technická univerzita v Košiciach. “Slovensko tým deklarovalo ambície pre rozvoj konkurencieschopného batériového ekosystému, od výskumu, výroby až po recykláciu,“ uviedol predseda SBaA Marián Smik.

Slovenská batériová aliancia je výkonnou platformou pre spoluprácu medzi verejným a súkromným sektorom, inovátormi, akademickou obcou a finančnými inštitúciami, s cieľom reálne sa podieľať na hodnotovom batériovom reťazci v Európe. „SBaA bude pôsobiť ako odborný klaster a partner pre verejný a súkromný sektor i odbornú verejnosť v oblasti budovania a podpory inovatívneho batériového ekosystému na Slovensku,“ pokračoval Smik. Medzi priority SBaA patrí podpora výskumno-vývojových projektov a uplatňovanie inovácií v oblasti elektromobility, uskladňovania energie a vodíkových systémov. SBaA plánuje iniciovať odborné štúdie v oblasti batériového ekosystému v spolupráci s univerzitami, školami a expertnými tímami. „Sme otvorení každej spolupráci v oblasti výskumu a vývoja,“ dodal Smik.


Hodnota trhu s batériami podľa odhadov odborníkov bude od roku 2025 predstavovať 250 miliárd eur a bude rýchlo rásť. Batérie budú podľa SBaA nevyhnutným tovarom pre každú ekonomiku a ich výroba v Európe je nevyhnutná na pokrytie enormne rastúceho dopytu a zníženie závislosti od mimoeurópskej produkcie. „Vítam ďalší krok vo vývoji Slovenskej batériovej aliancie, ktorú sme spoločne s Európskou komisiou iniciovali v októbri 2018 aj na Slovensku. Dnes sa založením nového priemyselného klastra posúvame o krok ďalej k inštitucionalizácii potrebnej na účasť na projektoch a žiadostiach o financovanie – cieľom klastra je tak reálne sa podieľať na hodnotovom reťazci produkcie batérií v Európe,“ povedal viceprezident Európskej investičnej banky Vazil Hudák.


Vznik Európskej batériovej aliancie inicioval aj podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič, ktorý dal aj prvotný impulz na vznik SBaA. „Ak chceme, aby sa v Európe naďalej vyrábali tie najlepšie a najmodernejšie autá, musíme zárodky tohto nového odvetvia strategického významu rozvinúť do plnej životaschopnosti. Slovensko ako svetový líder vo výrobe automobilov na obyvateľa pri tom nesmie chýbať. Je to o dlhodobej konkurencieschopnosti a o ďalších pracovných miestach,“ povedal Šefčovič. Ako doplnil, „Európska únia si nemôže dovoliť závislosť od ázijských trhov, ktoré už pochopili kľúčový význam batérií. „Som preto rád, že vďaka zásadným krokom pod strechou Európskej batériovej aliancie sa nám formuje už štvrté konzorcium, pozostávajúce z viacerých členských štátov a viacerých firiem. Verím, že aj slovenskí hráči budú hrať prvú ligu,“ dodal Šefčovič.

Najčítanejšie