Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Slováci dlžili na konci marca takmer 37 mld. eur, väčšinu tvoria úvery na bývanie
Zdielať na
Noviny.sk

Slováci dlžili na konci marca takmer 37 mld. eur, väčšinu tvoria úvery na bývanie

BRATISLAVA  - Finančné záväzky Slovákov dosiahli na konci prvého štvrťroka 36,6 mld. eur. Vyplýva to z analýzy spoločnosti CRIF - Slovak Credit Bureau, ktorá zabezpečuje prevádzku spoločného registra bankových informácií a nebankového registra klientskych informácií. Úvery na bývanie tvorili z toho 71,3 % a 28,7 % spotrebiteľské úvery. Analytička Poštovej banky Lucia Dovalová pre agentúru SITA doplnila, že zadlžovanie sa slovenských domácností rastie stále najrýchlejším tempom v rámci Európskej únie.

Zadlžený je podľa konateľa spoločnosti CRIF SK Jána Budinského každý tretí dospelý obyvateľ Slovenska. "Slovensko sa stalo lídrom v zadlžovaní obyvateľstva v rámci celého regiónu, a to aj napriek aktuálne sa znižujúcej dynamike rastu spotrebiteľských úverov," skonštatoval Budinský. Priemerná výška finančných záväzkov na jedného dospelého Slováka predstavuje približne 8 250 eur.


"Pokiaľ abstrahujeme od lákavých generalizácií a predstavíme si na jednej strane nevyhnutnosť zabezpečenia vlastného bývania ako podmienku stabilizácie na trhu práce i založenia rodiny a výchovy detí a na druhej strane životné náklady a výdavky, ktoré sú dnes realitou i štandardom, výška ani štruktúra dlhu nás neprekvapí. S istou mierou prípustného zjednodušenia môžeme konštatovať, že dlh odráža realitu pomerne vysokých nákladov na život v spojení s nízkymi mzdami," uviedla sociologička Sylvia Porubänová.

Pod rýchle tempo rastu zadlžovania sa podpisuje podľa Dovalovej ekonomický vývoj. Je to klesajúca nezamestnanosť, rastúce mzdy a nízke úrokové sadzby z úverových produktov, ktoré patria medzi najnižšie v celej únii. "A v dôsledku snahy využiť priaznivé podmienky na našom úverovom trhu rastie zadlženosť," povedala pre agentúru SITA Dovalová. Ľudí bude k riešeniu vlastného bývania stále podľa nej motivovať aj naďalej nízka úroková sadzba hypoték, keďže aj hlavná úroková sadzba Európskej centrálnej banky ostane aj po zvyšok roka s veľkou pravdepodobnosťou na nulovej úrovni.


Podľa údajov z bankového a nebankového registra sa ohrozený dlh na celkovom dlhu podieľal 2,1 percentami. Podiel ohrozeného dlhu na dlhoch na bývanie predstavoval 0,9 percenta a na spotrebiteľských úveroch 4,8 percenta. Za dlhy ohrozené nesplácaním sú považované nesplatené splátky úverov s omeškaním tri a viac mesiacov. "Slabšia splátková disciplína je v mnohých prípadoch priamym dôsledkom snahy za akýchkoľvek okolností splniť reálne či domnelé spoločenské, lokálne, rodinné a iné očakávania a tlaky. Ľudia si evidentne nakladajú viac, než sú schopní uniesť alebo splatiť," povedala Porubänová.


Aby sa tempo rastu úverov spomalilo a takisto, aby záujemcovia na kúpu nehnuteľností používali aj vlastné zdroje, pristúpila Národná banka Slovenska už minulý rok k prísnejším pravidlám poskytovania úverov na bývanie. Cieľom zavedenia pravidiel je dosiahnuť, aby slovenské domácnosti neboli príliš zadlžené v porovnaní s ich príjmami a aby sa predišlo problémom so splácaním úverov v prípade, že sa zvýšia úrokové sadzby. Tempo rastu úverov síce podľa Dovalovej medziročne spomalilo, no stále dosahuje dvojciferné hodnoty.

Najčítanejšie