Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dánski farmári na Slovensku preskupujú sily, dohodli transakciu za takmer 25 mil. eur
Zdielať na
Noviny.sk

Dánski farmári na Slovensku preskupujú sily, dohodli transakciu za takmer 25 mil. eur

BRATISLAVA - Dánski farmári dohodli na Slovensku miliónovú akvizíciu. Spoločnosť FirstFarms totiž začiatkom mája oznámila, že sa s ďalším dánskym investorom v slovenskom poľnohospodárstve, spoločnosťou Hospoda Invest, dohodla na odkúpení jej podielu vo firme JK Gabčíkovo, ktorá sa zameriava na poľnohospodársku výrobu na Žitnom ostrove. Dohodnutá kúpna cena za 100-percentný vlastnícky podiel v JK Gabčíkovo pritom predstavuje 185 mil. dánskych korún (DKK), čo v prepočte podľa aktuálneho kurzu predstavuje takmer 24,8 mil. eur.

Ako informovala FirstFarms, spoločnosť JK Gabčíkovo, s.r.o. pôsobí v oblasti rastlinnej aj živočíšnej výroby. Aktuálne eviduje 2 300 prasníc s ročnou produkciou 75-tisíc prasiat, z ktorých sa väčšina predáva ako malé prasiatka a menšia časť ako jatočné ošípané. „Výrobné kapacity sú vysokej kvality a výsledky produkcie spoločnosti sú v posledných rokoch veľmi uspokojivé,“ konštatuje FirstFarms s tým, že JK Gabčíkovo taktiež obhospodaruje 1 500 hektárov vysokokvalitnej pôdy, pričom pestuje predovšetkým pšenicu, repku a kukuricu.


Celá akvizícia by sa mala podľa očakávaní FirstFarms finalizovať v treťom kvartáli tohto roka po dokončení due diligence v spoločnosti JK Gabčíkovo. Dáni z FirstFarms pritom očakávajú z tejto transakcie významné synergické efekty v súvislosti s ich existujúcou produkciou na Slovensku. „Poľnohospodárska výroba vo východnej Európe sa veľmi dobre vyvíja. Cena pôdy rastie a dopyt po bravčovine je veľký,“ dodal šéf FirstFarms Anders H. N?rgaard.

Spoločnosť JK Gabčíkovo vznikla v roku 2002 a dánski investori z Hospoda Invest sa stali jej jedinými vlastníkmi už o rok neskôr. Počas šestnástich rokov pôsobenia na Slovensku realizovali na farme pri Gabčíkove aj s pomocou eurofondov viaceré modernizačné a rozvojové projekty. Firmu predávajú v období, keď jej ročná výroba prevyšuje 8,5 mil. eur a v minulom roku zaknihovala zisk na úrovni viac ako 1,5 mil. eur. V roku 2018 podľa zverejnených údajov zamestnávala necelé štyri desiatky pracovníkov.


FirstFarms je dánska akciová spoločnosť investujúca v oblasti poľnohospodárstva vo východnej Európe. Jej vznik sa však spája práve so Slovenskom, keď v roku 2005 kúpila skupina dánskych investorov malackú farmársku firmu Agra M, následne v roku 2006 pridali ďalšiu firmu Mást – Stupava. V rovnakom roku bola firma zapísaná na burze cenných papierov, cez ktorú získala kapitál na ďalší rozvoj v objeme vyše 470 miliónov dánskych korún. Jej pôsobnosť sa neskôr rozšírila do Českej republiky, Rumunska a Maďarska.


Aktuálne FirstFarms na Slovensku pôsobí na Záhorí v okolí miest Stupava, Zohor, Plavecký Štvrtok a Malacky. Prostredníctvom spoločnosti FirstFarms, s.r.o. so sídlom v Malackách ovláda spoločnosti FirstFarms Agra M, s.r.o., FirstFarms Mast Stupava, a.s. a FirstFarms Mlyn Záhorie, a.s. Z nich najväčšou je FirstFarms Agra M, ktorej celkové ročné výnosy podľa posledných dostupných údajov za rok 2017 dosiahli takmer 21 mil. eur a zisk bol bezmála 1,2 mil. eur. Výnosy ostatných dvoch spoločností predstavovali zhodne zhruba 1,5 mil. eur. V roku 2017 vo svojich firmách FirstFarms na Slovensku zamestnávala zhruba 150 ľudí.

Najčítanejšie