Oblačno
13°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Začiatok veľkých zmien v zdravotníctve. Spustili reformu našich nemocníc
Zdielať na

Začiatok veľkých zmien v zdravotníctve. Spustili reformu našich nemocníc

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou spustili v pondelok komplexnú reformu nemocníc. Prebiehať bude postupne od roku 2020 do roku 2030. Načrtá sa tak veľká zmena v zdravotníctve.

Premiér spolu s ministerkou zdravotníctva Andreou Kalavskou v pondelok spustili stratifikáciu nemocníc. Ide o komplexnú reformu fungovania našich nemocníc, ktorá prichádza s odstupom 15-tich rokov. Začne sa v januári 2020 a prebiehať bude postupne do roku 2030. Pacient bude zmeny pociťovať priebežne. 

Po troch rokoch náročnej legislatívnej prípravy je stratifikácia nemocníc pripravená pre prax. "Som hrdý, že dnes môžeme našim občanom oznámiť, že rezort zdravotníctva spustí už aj legislatívny proces, aby sme v nasledujúcich rokoch začali výrazne modernizovať naše zdravotníctvo," informoval v pondelok premiér Peter Pellegrini. 

Nemocnice budú prerozdelené na lokálne, regionálne a národné nemocnice. Prioritou je dostupnosť a kvalita. "Zdravotnú starostlivosť chceme posunúť o stupienok vyššie a to pozrieť sa na kvalitu, aká je poskytovaná našim pacientom. V súčasnosti v zákone máme, že musí byť zazmluvnených 16 nemocníc," tvrdí ministerka zdravotníctva Andrea Kalavská. Ich počet podľa ministerky rozširujú. 

Takzvaná minimálna sieť znamená dostupnosť zdravotnej starostlivosti v lokálnych nemocniciach do 30 minút. okrem urgentu bude v tejto nemocnici dostupná interná medicína, neurológ, gynekológ, pediater aj ARO. "Komplexnejšia starostlivosť musí byť poskytovaná na regionálnej úrovni 60 minút a do 120 minút by mal každý mať dostupnú tú najšpičkovejšiu národnú starostlivosť," hovorí Martin Smatana z Inštitútu zdravotnej politiky MZ SR. 

Cieľom je predchádzať zbytočným úmrtiam

Premiér Pelegrini tvrdí, že by pacient mal byť operovaný len na mieste, kde sú na to odborne a technicky pripravení. Pacient by mal byť nasmerovaný do takého zdravotníckeho zariadenia, kde je minimálna šanca na akékoľvek komplikácie. Cieľom stratifikácie je odvrátiť zbytočné úmrtia, ku ktorým v našich nemocniciach žiaľ dochádza.

Slováci podľa ministerky Kalavskej "zbytočne a častejšie umierajú ako ľudia žijúci v krajinách západnej Európy." Lekárska obec ale už pri príprave stratifikácie vytýka ministerstvu nedostatok zdravotníckeho personálu, a teda veľa plánov, ktoré reálne v súčasnosti nie sú. "Táto stratifikácia je predovšetkým o ľudoch a tých dnes nemáme. A keď neriešime nedostatok sestier, lekárov v nemocniciach, ambulanciach, tak sa to minie účinku," konštatuje Peter Visolajský z Lekárskeho odborového združenia. 

Medici zbierajú pre premiéra dôkazy ohľadom plesní v nemocniciach. Viac v reportáži TV JOJ:

Najčítanejšie