Polojasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Parlament odmietol alternatívy k brexitu
Zdielať na
Noviny.sk

Parlament odmietol alternatívy k brexitu

LONDÝN - Britskí poslanci v pondelkovom hlasovaní odmietli štyri alternatívy k nepopulárnej dohode o vystúpení z Európskej únie, ktorú vyrokovala premiérka Theresa Mayová. Alternatívy zahŕňali aj dva návrhy na zachovanie úzkych ekonomických vzťahov medzi Britániou a Európskou úniou. Takzvané indikatívne hlasovania pre vládu neboli záväzné.

Na základe jedného z nich by Spojené kráľovstvo po brexite ostalo v colnej únii zahŕňajúcej tovary. Tento návrh neprešil najtesnejšie: v pomere hlasov 273 ku 276. Druhý návrh počítal s jednotným trhom zahŕňajúcim tovary aj služby. Ďalšou možnosťou bolo, aby sa akákoľvek brexitová dohoda stala predmetom referenda a štvrtý návrh hovoril o tom, že by Británia mala zrušiť odchod z Európskej únie, ak budú do dátumu brexitu zostávať už len dva dni a stále nebude schválená dohoda o ňom.

Predseda dolnej komory John Bercow vybral tieto štyri možnosti z ôsmich predložených návrhov. Krajine teraz ostávajú už len necelé dva týždne na to, aby do 12. apríla informovala predstaviteľov únie, ako si predstavuje ďalší postup.

Najčítanejšie