Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Cieľom spustenia článku sedem nie je len trestať krajiny, tvrdí Európska komisia
Zdielať na
Noviny.sk

Cieľom spustenia článku sedem nie je len trestať krajiny, tvrdí Európska komisia

Cieľom spustenia alebo návrhov na spustenie článku 7 Zmlúv o EÚ nie je niekoho udrieť po prstoch a zbytočne trestať, ale zabrániť tomu, aby sa v Európskej únii porušovali zásady demokracie a právneho štátu. Pri hodnotení toho, či spustenie článku sedem niečo zmenilo, sa netreba zaoberať len politickými vyhláseniami, ale pozrieť sa na reálne kroky. Vyplýva to zo slov vedúceho Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ladislava Mika. Európska komisia spustila článok sedem Zmluvy o Európskej únii voči Poľsku už pred rokom ako voči prvému štátu vo svojej histórii pre nedodržiavanie zásad právneho štátu. Na spustenie tohto „nukleárneho“ článku voči Budapešti vyzvali poslanci Európskeho parlamentu pre nedodržiavanie zásad demokracie.


Miko pripomenul, že v prípade Poľska bolo na začiatku veľa reakcií a politických ohlasov, ale v praxi sa dosiahlo to, že niektoré veci sa pozastavili, niektoré viedli k tomu, že Poľsko zmenilo kritické články v legislatíve o justícii a súdnictve. Teraz Komisia posúdi, či sú zmeny dostatočné. „Okrem vyhlásení a politických pozícií, ktoré sú súčasťou tej hry, tak fakticky to vedie k tomu, že sa niečo deje, že sa to posúva smerom k tomu, aby to bolo v súlade s legislatívou. A myslím, že to treba vidieť tiež,“ povedal na adresu Varšavy, ktorá nedávno zmenila sporný zákon o Najvyššom súde.

V debatách o tom, že Únia reaguje na Poľsko a Maďarsko, pretože nedodržiavajú európske pravidlá, sa opäť objavujú názory, že ide o „nové“ členské krajiny, z ktorých sú zakladajúci členovia projektu sklamaní. „To je vec, ktorá je v mysliach mnohých ľudí, vrátane politikov v tých takzvaných starých členských štátoch. Hovoria si, že predsa chceli, aby sa Únia rozrástla, aby boli väčšie príležitosti, aby sa znižovali rozdiely. Môže im to prísť také, ako keď niekomu pomôžete a ten niekto na vás začne ukazovať prstom,“ povedal o nálade v Únii Miko.

„Keby sme si skúsili predstaviť pozíciu, že my sme ten donorský štát, že z nášho rozpočtu nepriamo odvádzame veľké peniaze do iného štátu, o ktorom sa dozvieme, že peniaze tam nejdú na dohodnutý účel, že to slúži tomu, aby si tam niekto podporoval svoje mocenské ambície, ako by sme sa my tvárili? Viem si predstaviť, že Slováci by okamžite povedali ´nedáme im nič, ani náhodou´. Sami sme však prekvapení, že niekto takto reaguje,“ pokračoval šéf Zastúpenia EK o náladách voči Maďarsku a Poľsku. V tejto súvislosti pripomenul krok Komisie, ktorá navrhla spojiť vyplácanie eurofondov s dodržiavaním zásad právneho štátu. „Všimnite si, čo sa stalo u nás so škandálom okolo eurofondov na vedu a výskum. A to vtedy nehrozila definitívna strata peňazí, to bolo len pozastavené a aký to malo obrovský efekt a viedlo to k náprave. Ak to bude univerzálna možnosť, že sa povie, že toto sa neplní, pozastavujeme, myslím si, že ten tlak bude dostatočne veľký,“ odpovedal na otázku, či nie je chyba, že Únia má prísne kritéria pre štáty, ktoré do klubu chcú vstúpiť, ale nie vždy už má nástroje na to, aby po vstupe tieto kritériá dodržiavali.

Maďarsko a Poľsko sú členmi zoskupenia Visegrádskej štvorky, kam patrí aj Slovensko a Česko. V časoch migračnej krízy označovali zahraniční komentátori V4 čiernou ovcou Európy a na kredite nezískava ani pre domáce problémy v týchto krajinách. Predseda NR SR a SNS Andrej Danko však na jeseň navrhol, aby Národná rada SR schválila deklaráciu, ktorá oficiálne vyzve na dialóg medzi Varšavou a Budapešťou s príslušnými európskymi inštitúciami, sám Danko ale hovorí, že sa takto chce Maďarska a Poľska zastať. Miko tento krok odmieta hodnotiť. „Toto nebudem hodnotiť. Dnes je to v pozícii, že Maďarsko deklarovalo, že podporí Poľsko a naopak. Pretože k nejakej reálnej sankcii je nutný súhlas všetkých krajín, už to mnohé napovedá o výsledku. Ale myslím si, že hlavným účelom predsa nie je niekomu dať cez prsty. Účelom je, aby sa to nedialo, aby sa vytvoril tlak, vyjadril názor, postoj, že predsa nie je v poriadku, keď nedodržujeme vlastné zákony a predpisy, ktoré sme si sami schválili,“ dodal šéf Zastúpenia Európskej komisie Miko.

Najčítanejšie