Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Zníženie smogu v doprave a vo vykurovaní by EÚ ušetrilo 183 mld. eur
Zdielať na
Noviny.sk

Zníženie smogu v doprave a vo vykurovaní by EÚ ušetrilo 183 mld. eur

BRATISLAVA  - Zavedením inovatívnych technológií na zníženie obsahu smogu by sa v Európskej únii ušetrilo 183 miliárd eur. Vyplýva to zo správy Clean Air Challenge, ktorú európska platforma pre udržateľnú energetiku InnoEnergy vypracovala v spolupráci s konzultačnou spoločnosťou Deloitte. "Smog je jednoznačne jednou z najväčších zdravotných hrozieb tohto storočia, pričom má na svedomí jeden ľudský život z desiatich predčasných úmrtí vo svete. To je iba v Európe každoročne viac než 400 tisíc predčasných úmrtí,“ uviedol predseda Komisie pre priemysel, výskum a energetiku Európskeho parlamentu Jerzy Buzek.


Správa reaguje na zistenia Európskej komisie, že smog môže byť príčinou až 10 % všetkých predčasných úmrtí vo svete. Len Európsku úniu budú dôsledky smogu stáť 475 miliárd eur v období rokov 2018 až 2025. To predstavuje 2,9 % priemerného ročného hrubého domáceho produktu.

Správu predstavili v Bruseli za prítomnosti politikov a tvorcov politík. Správa sa detailnejšie zameriava na otázky kvality ovzdušia v celej Európe s dôrazom na konkrétne riešenia v oblasti inovácií pre dopravu a vykurovanie, ktoré môžu ochrániť obyvateľov krajín EÚ pred dôsledkami znečistenia ovzdušia.

Najčítanejšie