Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
EK schválila slovenskú štátnu pomoc automobilke Jaguar Land Rover
Zdielať na
Noviny.sk

EK schválila slovenskú štátnu pomoc automobilke Jaguar Land Rover

BRUSEL - Európska komisia (EK) dospela k záveru, že investičná pomoc zo strany Slovenska automobilke Jaguar Land Rover v sume 125 mil. eur je v súlade s pravidlami Európskej únie o štátnej pomoci. Pomoc prispeje k rozvoju regiónu Nitry bez toho, aby príliš narušila hospodársku súťaž na jednotnom trhu, uviedla EK vo štvrtok. "Prešetrovanie potvrdilo, že podpora z verejných financií zo strany Slovenska firme Jaguar Land Rover v sume 125 mil. eur pre jej projekt výstavby nového závodu v regióne Nitry je v súlade s našimi pravidlami štátnej pomoci," konštatovala eurokomisárka pre hospodársku súťaž Margrethe Vestagerová.


Eurokomisárka ďalej povedala, že prešetrovanie EK ukázalo, že pomoc bola nutná, aby automobilka Jaguar Land Rover investovala v Európe a nie v Mexiku. "Zároveň sme zistili, že toto opatrenie prispeje k tvorbe pracovných miest a ekonomickému rozvoju znevýhodneného regiónu," dodala Vestagerová. Investícia automobilky v regióne Nitry je v objeme 1,4 mld. eur. Výrobná kapacita závodu má byť 150 tis. áut ročne. Očakáva sa, že závod priamo vytvorí približne 3 tis. pracovných miest.


Minister hospodárstva SR Peter Žiga označil rozhodnutie za veľmi dobrú správu. "Je symbolické, že súhlas EK prichádza v období, keď sa automobilka v Nitre pripravuje na spustenie výroby. Po oficiálnej informácii bude mať investor možnosť začať čerpať podporu štátu, ktorú doteraz nemohol využiť," napísal minister na sociálnej sieti. Výroba automobilky podľa neho výrazne pozitívne ovplyvní export a rast hrubého domáceho produktu (HDP) Slovenska. "Podľa odhadov môže do roku 2021 prispieť k HDP až 3,1 %," uviedol Žiga.

Najčítanejšie