Jasno
11°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Väčšina Slovákov je za zálohovanie PET fliaš a plechoviek
Zdielať na
Noviny.sk

Väčšina Slovákov je za zálohovanie PET fliaš a plechoviek

BRATISLAVA – Väčšina Slovákov podporuje zavedenie zálohovania plastových fliaš a plechoviek. V ankete, ktorú na sociálnej sieti uskutočnil Inštitút environmentálnej politiky (IEP), sa za zálohovanie vyslovilo 95 percent ľudí, päť percent bolo proti. Hlasovalo pritom vyše štyritisíc ľudí. IEP tvrdí, že vratný systém prináša vysokú mieru triedenia PET fliaš a plechoviek, environmentálne benefity, ale aj vyššie náklady pre výrobcov. „Fľaše je potrebné skladovať doma nepoškodené a pravidelne ich vracať do predajní,“ uviedol inštitút, ktorý už dokončuje analýzu, ktorá vyčísli priame finančné náklady a prínosy systému zálohovania, ako aj jeho možné nepriame dopady.

Ministerstvo životného prostredia nie je vyslovene proti zavedeniu zálohovania PET fliaš, no v blízkej budúcnosti sa zmeny urobiť nechystá. Systém zálohovania totiž považuje envirorezort za komplikovaný a finančne náročný. Na Slovensku sú výrobcovia zodpovední za zber, likvidáciu či recykláciu odpadov z obalov, ktoré uvedú na trh a už teraz sa sťažujú, že platia príliš veľa. V prípade zálohovania bude nutné nakúpiť automaty, vytlačiť etikety a doriešiť, kto bude plastové fľaše zbierať.


Systém zálohovania PET fliaš funguje v desiatich krajinách Európy – na Islande, vo Fínsku, Švédsku, Nórsku, Dánsku, Nemecku, Litve, Estónsku, Chorvátsku a Srbsku. Výška zálohy sa pohybuje od sedem do 40 centov. Návratnosť zálohovaných plastových fliaš dosahuje v týchto krajinách až 90 percent. Na Slovensku sa v súčasnosti vyzbiera približne 65 percent použitých PET fliaš. Európska komisia nedávno rozhodla, že členské štáty EÚ vrátane Slovenska budú povinné do roku 2025 zabezpečiť zber 90 percent jednorazových plastových fliaš, napríklad prostredníctvom zálohovania. EK týmto návrhom reagovala na stále väčší objem plastového odpadu v oceánoch a moriach.

Odporcovia zálohovania, väčšinou výrobcovia, hovoria, že zálohovanie PET fliaš môže viesť k ohrozeniu plnenia cieľov stanovených pre iné druhy plastov. Výkonný riaditeľ Slovenského priemyselného združenia pre obaly a životné prostredie (SLICPEN) Miroslav Jurkovič tvrdí, že zálohový systém vytvorí na spotrebiteľov nové nároky na dodatočné triedenie. Budú musieť samostatne triediť PET fľaše, čo podľa neho následne povedie k demotivácii a poklesu triedenia plastov ako celku.

Najčítanejšie