Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
BREXIT: Mayová sa hnevá na úniu, Brusel sa podľa nej snaží podrývať integritu Veľkej Británie
Zdielať na
Noviny.sk

BREXIT: Mayová sa hnevá na úniu, Brusel sa podľa nej snaží podrývať integritu Veľkej Británie

Európska únia v stredu zverejnila svoj vlastný návrh, ako by mal presne vyzerať odchod Veľkej Británie z Európskej únie. Na 120-tich stranách únia popisuje doterajšie rokovania medzi Bruselom a Londýnom a špecifikuje aj oblasti, v ktorých zatiaľ nedošlo k dohode. Británia z únie vystupuje síce až 29. marca 2019, ale na to, aby mohli prejsť všetky potrebné dokumenty ratifikáciou v národných parlamentch, je potrebné, aby sa dohoda o presnej podobe brexitu dosiahla už na jeseň tohto roku.

Ako v stredu v Bruseli vysvetlil európsky vyjednávač pre brexit Michel Barnier, postoj Londýna v mnohých otázkach zostáva stále nejasný a nejednoznačný, a to je práve dôvod, prečo únia predstavila vlastný plán.

Britská premiérka Theresa Mayová na návrh únie zareagovala s hnevom, pričom najviac ju nahneval návrh EÚ, aby Severné Írsko, napriek tomu, že patrí do Británie, ktorá úniu opúšťa, bolo aj naďalej súčasťou voľného trhu a colnej únie so zostávajúcimi 27 štátmi EÚ. Podľa európskeho vyjednávacieho tímu je práve toto zatiaľ jediná možnosť, ako zabezpečiť, aby nemusela vyrásť pevná hranica medzi Severným Írskom a Írskom.

Írska vláda úniu za tento návrh pochválila, ale jedným dychom dodala, že je zvedavá na reakciu Mayovej. Tá prišla veľmi rýchlo a bola o poznanie ostrejšia ako v Bruseli a Dubline čakali. Maová dokonca vyhlásila, že návrh EÚ "podrýva ústavnú integritu Veľkej Británie" a ako taký je pre Londýn absolútne neakceptovateľný. "Žiadny britský premiér by s niečím takým nemohol súhlasiť," vyhlásila Mayová.

Návrh by podľa nej síce možno zabezpečil, že nevyrastie pevná hranica medzi Írskom a Severným Írskom, ale fakticky by zaviedol pomyselnú hranicu medzi Severným Írskom a zvyškom Veľkej Británie.

Barnier vzápätí Mayovej kritiku odmietol a vyhlásil, že návrh EÚ "neobsahuje žiadne prekvapenia pre našich britských priateľov". Európsky vyjednávač pripomenul, že čas na dosiahnutie dohody sa rýchlo kráti, a Londýn sa stále k mnohým otázkam odmieta vyjadriť. "Ak chceme v týchto rokovaniach uspieť, musíme si pohnúť. Za 13 mesiacov už Veľká Británia nebude členom EÚ. To je to, čo táto krajina chcela," vyhlásil Barnier.

Najčítanejšie