Oblačno
16°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Európsky parlament sa bude zaoberať pristúpením k Istanbulskému dohovoru
Zdielať na
Noviny.sk

Európsky parlament sa bude zaoberať pristúpením k Istanbulskému dohovoru

Európsky parlament (EP) sa bude na úvod tohtotýždňového plenárneho zasadnutia zaoberať pristúpením k Istanbulskému dohovoru, ktorý sa týka predchádzania násiliu páchaného na ženách, domáceho násilia a bojom proti nemu. Agentúru SITA o tom informovala europoslankyňa Monika Beňová (Smer-SD) a upozornila na to, že Slovensko podpísalo dohovor medzi prvými ešte v roku 2011, no prerokovanie vládou a prijatie parlamentom doteraz nenastalo.

„Podstata dohovoru pritom spočíva v úcte k rovnocennému postaveniu žien a ich právam na ochranu, bezpečný a dôstojný život,“ uviedla Monika Beňová a pripomenula, že kritici dohovoru vyčítajú najmä nejednoznačné formulácie a podsúvanie takzvanej rodovej ideológie. „Ide skutočne o zástupné témy, ktoré nie sú podstatou tohto dokumentu. Násilie páchané na ženách má cezhraničný charakter, no v EÚ nie je ani len minimálna miera harmonizácie, ktorá by nám pomohla v boji proti tomuto zlu,“ uviedla europoslankyňa. Istanbulský dohovor podľa nej ponúka aspoň čiastočný rámec, vďaka ktorému sa možno tejto forme násilia spoločne postaviť. „Pristúpenie k nemu zo strany EÚ môže byť podľa mňa motivačné pre krajiny, ktoré tak ešte neurobili,“ zdôraznila Beňová.

Ako agentúru SITA informovala europoslankyňa Anna Záborská (KDH), portál CitizenGo minulý týždeň spustil petíciu, ktorá europoslancov žiada, aby pristúpenie k Dohovoru neschválili. Hlasovanie v pléne EP v Štrasburgu sa očakáva už v utorok 12. septembra. „Ak chceme, aby sa už žiadna žena nestala obeťou násilia, musíme sa zamerať na výchovu k rešpektovaniu dôstojnosti každého človeka, presadzovať nulovú toleranciu k páchateľom násilia a účinne pomáhať jeho obetiam. Európska únia nemá v týchto oblastiach žiadne kompetencie, je to zodpovednosť členských štátov,“ uviedla Anna Záborská, ktorá s pristúpením k Dohovoru nesúhlasí.

Proti podpisu zmluvy je aj europoslanec Branislav Škripek (OĽaNO), ktorý na pôde výboru pre občianske slobody, spravodlivosť a vnútorné veci viackrát voči tomuto návrhu vystúpil. „V žiadnom prípade neschvaľujem násilie páchané na ženách. Avšak spomínaný dokument v mene boja proti takémuto násiliu zasahuje hrubým spôsobom do kompetencií členských štátov. Dosiahnutie dobrej veci, akou pomoc týraným ženám bezpochyby je, sa nikdy nedá dosiahnuť pošliapavaním právomocí národných štátov,” uviedol Branislav Škripek.

Slovensko Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu zatiaľ neratifikuje. Dokument, ktorý je známejší pod názvom Istanbulský dohovor, bol už predmetom medzirezortného pripomienkovania. Z uznesenia vlády Slovenskej republiky zo 4. mája 2011 však vláda v júli tohto roka vypustila termín plnenia úlohy, pretože podľa rezortu spravodlivosti v danej situácii nie je reálne stanoviť presný dátum, kedy Slovensko k dohovoru pristúpi. Dohovor Rady Európy o predchádzaní násiliu na ženách a domácemu násiliu a o boji proti nemu podpísalo 44 zo 47 krajín Rady Európy. Ratifikovalo ho doteraz 23 z nich. Medzi krajiny, ktoré Dohovor podpísali a zatiaľ neratifikovali, je napríklad aj Veľká Británia a Nemecko. Konzervatívne skupiny majú s dohovorom dlhodobo problém, vyčítajú mu predovšetkým, že zavádza do medzinárodného práva rodovú ideológiu.

Najčítanejšie