Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
TUSK: Poprosil Trumpa, aby nezhoršoval klímu
Zdielať na
Noviny.sk

TUSK: Poprosil Trumpa, aby nezhoršoval klímu

BRUSEL 1. júna (SITA) - Predseda Európskej rady Donald Tusk vo svojom tweete požiadal amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby "nemenil (politickú) klímu k horšiemu". Reagoval tak na medializované informácie, že americký prezident sa chystá naplniť svoj predvolebný sľub, a to odstúpiť od Parížskej klimatickej dohody. V stredu o tom informovala spravodajská stránka axios.com. Klimatickú dohodu v roku 2015 uzavrelo v Paríži takmer 200 štátov sveta.

Trumpa k tomu, aby neodstúpil od dohody, povzbudzuje aj inovátor, biznismen, šéf spoločností SpaceX a Tesla Elon Musk. "Neviem, čo sa s Parížskou dohodou stane, ale urobil som všetko preto, aby som priamo Trumpovi, ale aj iným v Bielom dome poradil, aby sme zotrvali," napísal Musk na svojom twitterovom účte.Americký portál The Hill informoval, že ak Trump od dohody odstúpi, Musk sa vzdá členstva v Trumpovej rade pre obchod.

Trump, ktorý v minulosti nazval globálne otepľovanie podvodom, odmietol významnú dohodu o zmene klímy podporiť aj na minulotýždňovom summite štátov G7 v sicílskej Taormine. Svoju neochotu dohodu podporiť zdôvodnil šéf Bieleho domu tým, že na rozhodovanie potrebuje viac času. V stredu informoval, že svoje rozhodnutie oznámi dnes o 15:00, teda 21:00 stredoeurópskeho času.

Najčítanejšie