Oblačno
Bratislava
Soňa
28.3.2024
DOPRAVA: EÚ a USA budú rokovať o možnom rozšírení amerického zákazu notebookov v lietadlách
Zdielať na
Noviny.sk

DOPRAVA: EÚ a USA budú rokovať o možnom rozšírení amerického zákazu notebookov v lietadlách

BRUSEL 12. mája (SITA, AP) - Predstavitelia USA a Európskej únie budú v piatok viesť krízové rokovania o možnom rozšírení amerického zákazu nosenia notebookov a ďalších elektronických zariadení do kabín lietadiel aj na lety z členských štátov únie. Informovala o tom hovorkyňa Európskej komisie (EK) Anna-Kaisa Itkonen.

Ako uviedla, EÚ v súčasnosti nedisponuje informáciami o hrozbách, ktoré by si vynútili zavedenie takéhoto opatrenia. Amerického ministra vnútra Johna Kellyho preto o vyjasnenie situácie písomne požiadali komisári EÚ pre dopravu a migráciu.

Americká vláda ešte v marci zaviedla pre cestujúcich z ôsmich prevažne moslimských krajín zákaz nosiť na palubu lietadiel priamo smerujúcich do USA laptopy, tablety, DVD prehrávače, kamery a ďalšiu elektroniku. Opatrenie, ktoré malo byť reakciou na bližšie nešpecifikované teroristické hrozby, sa týka letov z Jordánska, Egypta, Turecka, Saudskej Arábie, Spojených arabských emirátov, Kuvajtu, Maroka a Kataru. Podľa medializovaných informácií USA aktuálne zvažujú rozšírenie zákazu aj na lety z EÚ.

Najčítanejšie