Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Nemecké spolkové krajiny požadujú zákaz nosenia buriek, podporil ich minister vnútra
Zdielať na

Nemecké spolkové krajiny požadujú zákaz nosenia buriek, podporil ich minister vnútra

Zdroj: Profimedia

BRATISLAVA / Nemecký minister vnútra Thomas de Maiziere sa pridal k svojim rezortným kolegom z jednotlivých spolkových krajín z koaličného bloku, ktorí vyzývajú na zákaz moslimských buriek na určitých verejných miestach a vo vládnych budovách. Opatrenie má podľa nich posilniť spoločenskú súdržnosť, uviedla tlačová agentúra DPA.

"Všetci sme sa dohodli na tom, že chceme právne vyžadovať od ľudí, aby si nezahaľovali tvár, pretože je to nevyhnutné pre spoločný život v našej spoločnosti," uviedol dnes Maiziere pre nemeckú verejnoprávnu televíziu.

Zákaz má zahŕňať aj moslimské ženy pri šoférovaní vozidla a návštevy štátnych úradov, matrík, školských zariadení a súdov, spresnil minister. Zákaz nosenia buriek na týchto miestach však nemá nič spoločné s bezpečnostnými otázkami, ale naopak s podporou politiky zbližovania ľudí, podotkol Maiziere.

"Jednomyseľne však odmietame myšlienku, že burka nie je v súlade s hodnotami našej krajiny ohľadom otvorenosti voči svetu," vyhlásil Maiziere, ktorý zároveň odmietol zákaz nosenia burky vo všetkých verejných priestoroch.

Berlín prikročil k sprísneniu bezpečnostných opatrení po júlovej sérii násilných činov vrátane dvoch útokov, k zodpovednosti za ktoré sa prihlásil samozvaný Islamský štát. K podobnému kroku týkajúcemu sa nosenia buriek už pristúpili Francúzsko aj Belgicko.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy