Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Onkolieky dorazili k pacientom. Stále je to však mimoriadny dovoz
Zdielať na

Onkolieky dorazili k pacientom. Stále je to však mimoriadny dovoz

Chýbajúce onkologické lieky, o ktorých sme vás už informovali, skomplikovali liečbu niektorých pacientov. Do redakcie sa nám ozvala aj pani z Bratislavy, ktorej museli pre chýbajúci liek chemoterapiu odsunúť. Overovali sme, ako sú na tom takmer po týždni detské onkológie.

Od pondelka ma každý deň vrátane dneška odsúvajú s tým, že nemáme, možno zajtra, možno zajtra, možno zajtra,...pričom začína byť zrejmé, že to tento týždeň už nebude a to už je posun či prerušenie liečby nie o deň ale týždeň najmenej..  Rovnako odsúvajú aj ďalších čo dostávajú karboplatinu," píše sa v e-maili, ktorý do redakcie spravodajstva JOJky poslala diváčka a nadviazal na obavy pacientov po informáciách, že na Slovensku chýbajú základné lieky pre chemoterapiu. Informáciu nám potvrdili aj v onkologockom ústave sv. Alžbety. "Museli sme niektoré posunúť, ale je to len posun niekoľko dní..," uviedol prednosta internej kliniky Stanislav Špánik. 

Na detskej onkológii je to o niečo lepšie

Ešte minulý týždeň napríklad v Bratislave mali vážne obavy, že ak lieky čoskoro neodrazia museli by možno začať liečbu detským pacientom posúvať. Zásoby už nemali veľmi veľké. Podobne ako v Banskej Bystrici či v Košiciach. V jednotlivých nemocniciach sa z toho tešia. Ministerstvo zdravotníctva stále trvá na tom, že nedostatok onkoliekov je spôsobený výpadkom u výrobcu. 

ISIFA/ilustračné

Súvisiace články