Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Revolučné financovanie nemocníc? Vyjde nás na 350 miliónov
Zdielať na
Zaujímavosti

Revolučné financovanie nemocníc? Vyjde nás na 350 miliónov

Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou ide zavádzať nový systém financovania starostlivosti o zdravie. Pre bežného laika je neprehľadný, no ten terajší je vraj ešte neprehľadnejší. Má to priniesť väčší poriadok vo financiách, spravodlivejšie preplácanie liečby. Nie je však jasné, čo to prinesie samotnému pacientovi.

Tento nový systém financovania má byť v prvej fáze zavedený v nemocniciach. A potom prídu na rad aj ambulancie. Takzvaný DRG systém má nahradiť terajší spôsob preplácania zdravotnej starostlivosti.

Po novom to vraj bude presnejšie, spravodlivejšie a prehľadnejšie.  Na určenie konkrétnej sumy za liečbu sa použije nová klasifikácia. Tá bude vychádzať z toho ako náročná bola liečba z pohľadu lekárskeho a zároveň aj z hľadiska ekonomického. Čo doteraz nebolo.

Už na budúci rok

V jednej kategórii sa po novom môže ocitnúť napríklad liečba spojená s operáciou slepého čreva a liečba spojená s operáciou mandlí. Podobné systémy fungujú vo svete. Tento DRG systém preberáme z Nemecka. Jeho prvé verzia má byť na svete k 30. júnu 2012 a od 1. januára 2013 sa už pôjde naplno.

Novinka za 350 miliónov

Nový systém by mal priniesť do financovania poriadok. Otázka je ale, čo nás to bude stáť. To je podľa šéfa Úradu pre dohľad nad zdravotnou stratostlivosťou Jána Gajdoša obchodné tajomstvo. Znie to čudné, ak daňový poplatník nemá vedieť koľko za čo platí. Pritom celá paráda aj s vyškolením zhruba 3 000 pracovníkov by odhadom mala stáť cez 350 miliónov eur.

ISIFA/ilustračné

Zdielať na

Súvisiace články