Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Penzisti pozor! V domove zaplatíte 50 percent nákladov
Zdielať na

Penzisti pozor! V domove zaplatíte 50 percent nákladov

Postarať sa musí v prvom rade rodina. Aj to je jedna z myšlienok zmeny vo financovaní sociálnych služieb. Nie len že po novom roku zaplatí klient sociálnych zariadení 50% z nákladov - ale do zariadení sa prednostne dostanú ľudia, ktorých stav to skutočne vyžaduje.

A to či klient na minimálne 50 percentný poplatok má, sa mestá a obce budú pozerať aj cez rodinu.

Polovica vraj pre bohatých

Zaplatenie polovice nákladov na pobyt v sociálnych zariadeniach má pomôcť vyriešiť kritickú situáciu, ktorá je momentálne v sociálnom systéme na Slovensku. Názory našich politikov sa však rôznia. "Tá povinnosť uhradiť 50% sa týka tých klientov, ktorí majú dostatok finančných prostriedkov, aby si to zaplatili," tvrdí minister práce, sociálnych vecí a rodiny Jozef Mihál. 

Poslanec SMER-u Branislav Ondruš si nemyslí, že táto zmena vytiahne z biedy sociálny systém. "Vzhľadom na tú sociálnu situáciu, ktorá je dnes na Slovensku neverím, že toto bude nejaký veľký zdroj príjmov," tvrdí Ondruš.

Problém je financovanie

Po novom sa má sprísniť posudzovanie ľudí, ktorí majú na sociálne služby nárok. "Aj teraz sú tie podmienky dosť prísne. Problém ale je, si myslím, vo financovaní," tvrdí Béla Bugár. Majetkové pomery sa budú preverovať nielen u klientov sociálnych služieb, ale aj u ich príbuzných.

ISIFA

Súvisiace články