Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Popíjanie detí môže rodičov priviesť na mizinu
Zdielať na

Popíjanie detí môže rodičov priviesť na mizinu

Alkohol môže byť pridrahé dobrodružstvo. Vedia o tom svoje aj rodičia mladistvých, ktorí v opitosti ublížili sebe, alebo nevinným cudzím ľudom. Ich nezodpovedné konanie môže totiž rodičov priviesť doslova na mizinu.

Hoci policajné razie na mladistvých v baroch sú pomerne časté, aj tak experimentom s alkoholom nezabránia. Ošetrenie opitých detí nie je žiadnou lacnou záležitosťou, nemocnice a špeciálne urgentné príjmy môžu stáť až 6500 eur.

Ich ošetrenie síce poisťovňa nemocnici zaplatí, spočíta to však aj rodičom, ktorí sú za nich zodpovední. "Rodičia musia počítat s tým, že to od nich budeme vymáhať," hovorí Monika Laciková z Dôvery. A taký niekoľkodňový pobyt na oddelení ARO či urgente vyjde pomerne draho. Vymáhanie tejto čiastky preto môže rodinný rozpočet zruinovať. "Zaznamenali sme prípad, keď sme vymáhali až 3000 eur," prezrádza hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

A tieto prípady nie sú vôbec ojedinelé. Za minulý rok takto poisťovne vymáhali peniaze od viac ako 200 rodičov. Často opité deti spôsobia vážne dopravné nehody a tu sú zodpovední rodičia. Ak dieťa spôsobí nehodu pri ktorej zomrie živeteľ rodiny, rodičia musia do konca života poškodenej rodine prispievať.

tv joj

Súvisiace články