Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Takto si kúpite auto z druhej ruky...
Zdielať na

Takto si kúpite auto z druhej ruky...

Každý kto má vodičský preukaz zväčša chce mať aj vlastné auto. No nie každý si môže dovoliť kúpiť drahé nové vozidlo, po ktorom možno už od malička túži. A tak často kupujeme ojazdené autá. Máme pre vás zopár rád, ako si správne vybrať.

Trh s jazdenými vozidlami ma svoje špecifiká. Kúpiť ojazdené auto nie je len tak. Treba si na všetko poriadne posvietiť. Rozhodujúca pri výbere je samozrejme cena a účel, na ktorý by malo auto slúžiť. 

Mali by ste si preto vopred premyslieť, aké auto vlastne chcete. Či malé, ktoré je ideálne do mesta, no nehodí sa pre väčšiu rodinu, alebo stredne veľkú limuzínu. Tá síce môže dobre vyzerať, no v meste s ňou je parkovať problém. Malým vozidlám svedčí nižší výkon motora aj benzínový pohon. Pri väčších oceníte naftový pohon i väčší objem motora. 

Keď si auto vyberiete, chodte s ním na obhliadku. Určite skontrolujte doklady a číslo karosérie. Vozidlo si vizuálne obzrite. Karoséria musí byť jednej farby. Ak tak nie je, pátrajte po dôvode. Skontrolovať je dobré aj doliehanie dier, dopasovanie nárazníkov i blatníkov. Netreba zabúdať ani na funkčnosť dverí a zámkov, oplatí sa tiež zohnúť a prezrieť si spodok auta. 

Nehanbite sa tiež do auta nastúpiť. Skontrolujte či fungujú airbagy a akákoľvek elektrická výbava. Potom skúste naštartovať. Určite si spravte aj skúšobnú jazdu.