Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Romantika, dráma ale aj veľká dávka satiry. Marec priniesol pestrý výber knižných titulov
Zdielať na

Romantika, dráma ale aj veľká dávka satiry. Marec priniesol pestrý výber knižných titulov

BRATISLAVA / V kalendári máme marec a do štúdia TV JOJ zavítal literárny publicista Milan Buno. Marec sa stal mesiacom knihy v roku 1955, a to na počesť Mateja Hrebendu, ktorý začiatkom 19. storočia ako slepý potulný kníhkupec rozširoval slovenské a české knihy.

Aj napriek tomu, že sa hovorí marec - mesiac knihy, paradoxne sa v tomto mesiaci knihy predávajú najmenej. Literárny kritik Milan Buno, ale priniesol to najlepšie nielen zo zahraničnej, ale aj zo slovenskej tvorby. "Ak máte chuť na príbeh plný horúcich bozkov, vášne, lásky objatia a nehy, tak rozhodne treba siahnuť po novej sérii, volá sa Jedna noc a úvodná kniha sa volá Sľúbená," uviedol Milan Buno. Ako ale priznal Milan Buno, túto prvú knihu z pikantnej trilógie zatiaľ neprečítal. "Britská spisovateľka Tamara McKinleyová priniesla ďalší očarujúci príbeh z ďalekej Austrálie. Rodinná sága z viníc, o podniku, ktorý má veľmi dlhú históriu a teraz hrozí, že zbankrotuje," opísal ďalšiu z literárnych noviniek pod názvom Tajomný šum viníc, literárny kritik.

Nezabúda sa ale ani na mamy, pričom nezáleží na tom, že majú deti malé alebo už väčšie. Názov - Mama, nebo a ja  - vymyslel Milan Lasica, pričom príbeh o tom, ako sa cítil v brušku a čo tam robil, rozpráva šesťročný syn svojej matke. "Je to skutočný príbeh, lebo on tam spomína mnohé detaily, ktoré nemohol poznať, lebo sa udiali počas tehotenstva a mama mu o nich nehovorila," doplnil literárny kritik. Autorka, ale nepíše pod svojim menom a vystupuje pod pseudonymom rovnako ako ďalší zo slovenských spisovateľov Václav Neuer. "Nie je veľa slovenských autorov, ktorí by vedeli dobré detektívky písať," poznamenal Milan Buno. Václav Neuere je ale jeden z nich a jeho kniha Tiene Minulosti sa vracia k starému prípadu premlčanej vraždy. Slovenský autor Vojtech Beniczký (tiež pseudonym) píše o Bratislave, "o metropole Slovenska, ktorá vraj nikdy nespí, ale keď vyjdeme do ulíc o deviatej, tak je už všetko pozhasínané. Ale zločinci nespia a sme svedkami rôznych vrážd, únosov a prepadnutí," dodal Milan Buno.

Rasťo Piško je meno, ktoré asi všetci poznáme a konečne sa po štyroch rokoch konečne dokopal k písaniu. "Napísal taký ten svoj zábavný, satirický, groteskný román, v ktorom na juhu Slovenska nájdu hrob sovietskeho vojaka a zistí sa, že je to hrob otca ruského oligarchu, pričom sa vynorí slovenská skupinka podvodníkov, ktorí to chcú speňažiť," opísal vtipný príbeh alebo aj "satirickú piškovinu" Milan Buno. 

Literárny kritik ale nezabudol ani na deti a priniesol už 13. diel Denníka odvážneho bojka. "Úroveň tejto knihy aj po toľkých dieloch vôbec neklesá a stále je to zábavný Greg Heffley, smoliar plný trapasov a tentoraz sa zapletie do snehovej bitky," povedal Milan Buno.

Poslednou zo zaujímavých kníh je práve tá, ktorá vznikla už v 1975, ale dodnes vychádza v nových vydaniach, pretože v nej je množstvo dobrých tipov a trikov pre záhradkárov, či už začínajúcich alebo už skúsených. "O tom ktoré zeleniny sa majú radi, ktoré by sme mali sadiť pri sebe. Ako vylepšiť pôdu alebo ako bojovať so škodcami," dodal literárny kritik a priznáva, že mnohí o knihe Mrkva ľúbi paradajky hovoria ako o záhradkárskej biblii.

Knižné novinky vo februári nám priniesli aj krásne spomienky na detstvo v novom obale:

Súvisiace články